Держпраці роз’яснює, у який строк виплачувати відпускні під час карантину

Роботодавець має виплатити працівнику зарплату за час відпустки не пізніше ніж за три дні до її початку. Але за форс-мажорних обставин, зокрема під час карантину, працівнику часто необхідно оформити відпустку з наступного дня після подання заяви. Як роботодавцю дотримати норм законодавства?

Держпраці роз’яснює, у який строк виплачувати відпускні під час карантину

Як надати щорічну основну відпустку

Стаття 115 КЗпП і частина 1 статті 21 Закону «Про відпустки» (далі — Закон про відпустки) регламентують: заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.


У разі несвоєчасної виплати роботодавцем відпускних, на вимогу працівника відпустка повинна бути перенесена на інший період.

Як оплачувати відпустки за графіком

Конкретний період надання відпусток у встановлених графіком межах узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки).

Складання графіка дозволяє роботодавцю планувати надання відпусток працівникам з урахуванням виробничих потреб та допомагає завчасно врегулювати питання заміни на час відпустки.

Відпускні роботодавець має виплатити працівнику не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки, ч. 3 ст. 115 КЗпП).

Управління Держпраці наголошує, що триденний строк слід розраховувати у календарних днях. День виплати відпускних — не враховується.

Приміром, якщо перший день відпустки — 27.04.2020 р. (понеділок), відпускні слід виплатити не пізніше 23.07.2020 р. (четвер). При цьому зробити виплату можна раніше, наприклад, у середу (22.04.2020 р.). Адже, стаття 21 Закону про відпустки передбачає, що виплата має бути проведена «не пізніше ніж за три дні до її початку».

У випадку, коли останній день строку виплати відпускних припадає на вихідний, їх слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 30.04.2020 р. (четвер), останній день строку виплати відпускних 26.04.2020 р. (неділя). При п’ятиденному робочому тижні субота і неділя — вихідні дні (ч. 2 ст. 67 КЗпП). Крайній строк виплати відпускних — 24.04.2020 р. (п’ятниця). При шестиденному робочому тижні оплата повинна бути проведена не пізніше 25.04.2020 р.(субота).


Оплата відпустки поза графіком

Зміна термінів надання вiдпусток, вiдображених у графiку, може бути проведена за узгодженням сторiн трудового договору. Приміром, якщо працiвник просить перенести вiдпустку за сiмейними обставинами або надати її в стислi термiни через введення карантину, а роботодавець не заперечує — законодавство про вiдпустки не порушується.

ГУ Держпраці у Донецькій області зауважує, що у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у терміни, які унеможливлюють провести виплату відпускних у строки, передбачені ст. 115 КЗпП і ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки, як виняток, в заяві працівник має право написати про отримання зарплати за відпустку в терміни, визначені за згодою між працівником та роботодавцем. У такому випадку — це не може розглядатися як порушення вимог законодавства про працю.

Держпраці роз’яснює, у який строк виплачувати відпускні під час карантинуЯк ознайомити з наказом, якщо відділ кадрів чи працівник працює дистанційно під час карантину

Згідно з нормами ст. 7 Конвенції про оплачувані відпустки N 132 Міжнародної організації праці, ратифікованої Законом України N 2481-III від 29.05.2001 «(далі — Конвенція) кожна особа, яка користується відпусткою, передбаченою в цій Конвенції, отримує за повний період цієї відпустки нормальну чи середню зарплату. Суми, що належать до виплати, виплачують зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено угодою, що стосується працівника і роботодавця (ст. 7 Конвенції).

Працівники, які мають право на щорічні відпустки у зручний час

Чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана ВРУ, є частиною національного законодавства (ч. 1 ст. 9 Конституції України).

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовують правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 8-1 КЗпП).

Отже, за наявності окремої угоди між працівником і роботодавцем виплатити зарплату за час щорічної відпустки можна в інші строки, ніж визначає національне законодавство. Однак, така угода застосовується як виняток.

Увага! Виплата відпускних щонайпізніше за три дні до початку відпустки — питання, яке з-поміж інших, контролюють інспектори праці. Багато заяв про виплату відпускних у день зарплати — підстава для висновку, що взаємних угод не було, а перенесення ініціював роботодавець.

За інформацією ГУ Держпраці у Донецькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62580

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді