Строки виплати лікарняних в умовах карантину

Як дізнатись, коли ФСС профінансує допомогу по тимчасовій непрацездатності

Строки виплати лікарняних в умовах карантину


Допомога по тимчасовій непрацездатності – це оплата за лікарняними листками, яка повністю або частково компенсує працюючим втрачений заробіток за час лікування.

Працівник захворів під час відпустки: чи зобов’язаний роботодавець автоматично продовжити строк відпочинку працівникаУВАГА: МОЗ змінив інструкцію про видачу лікарняних

Розмір допомоги залежить від страхового стажу працівника та складає від 50% середнього доходу (якщо стаж до 3-х років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

Щоб отримати виплату, працівник має передати листок непрацездатності своєму роботодавцю упродовж не більш ніж 12 місяців з дня відновлення працездатності.

На підставі лікарняного листка комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства протягом 10 календарних днів з моменту подачі лікарняного працівником приймає рішення щодо призначення допомоги.

Згідно з рішенням комісії роботодавець розраховує суму допомоги, оформлює та передає відповідну заяву-розрахунок на фінансування до Фонду соціального страхування. Зробити це він має не пізніше ніж за 5 робочих днів після прийняття рішення комісією.

Строки виплати лікарняних в умовах карантинуДізнайтеся, як провести засідання комісії із соціального страхування, якщо три члена комісії на час карантину перебувають у відпустках без збереження заробітної плати

ФСС наголошує, що саме від дати подання до Фонду заяви-розрахунку залежить час виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Дізнатись відповідну дату працівник може трьома способами:

Зазвичай строк виплати складає не більше ніж 10 робочих днів з моменту прийняття Фондом заяви-розрахунку. Проте під час карантину, через недоотримання частки ЄСВ від плану строк фінансування складає близько 15 робочих днів. Тобто затримка у виплатах становить 5 робочих днів.

Тривалість затримки наразі коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету ФСС. По мірі сплати ЄСВ роботодавцями, кошти одразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Як заповнити зворотний бік листка непрацездатності

Знаючи дату подання заяви-розрахунку, можна слідкувати за станом виплат онлайн на телеграм-каналі ФСС, де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом здійснено фінансування.

Після того, як Фонд профінансує дату, у яку подано вашу заяву-розрахунок, кошти надійдуть на рахунок роботодавця.

Роботодавець здійснює виплату допомоги від Фонду своїм працівникам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. ФСС, нагадує, що законодавство не забороняє здійснювати такі виплати раніше, зокрема, одразу після надходження коштів від Фонду.

Наразі ФСС опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, кожен з яких у разі хвороби або травми має право на виплати за лікарняними листками. Усі вони здійснюються у повному обсязі.

За інформацією ФСС

image20

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138605

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159783

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28416

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103981

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді