Мінекономіки розповіло, які сфери перевіряють під час карантину

Не на всі заходи контролю діє мораторій. Перевірте, чи не завітає до вас сьогодні інспектор.

Мінекономіки розповіло, які сфери перевіряють під час карантину


Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства умовно виділяє дві великі категорії перевірок в Україні.

Перша категорія, на яку діє мораторій під час карантину — це так званий державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності. Мінекономіки наголошує, що Держнагляд ідентифікується за сферами контролю, а не за органами.

Так, зокрема, у Держпродспоживслужби є близько 15 сфер контролю. Одні з них підпадають під дію мораторію, приміром, захист рослин. Інші — ні, наприклад, окремо виділене державне регулювання цін.

Під мораторій на час карантину потрапили перевірки:

  • пожежної безпеки,
  • охорони праці,
  • екологічні перевірки тощо (всього більш як 80 сфер).
Штрафи на роботодавця 2020

Весь цей вид контролю регламентує Закон України №877 від 05.04.2007 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі — Закон № 877).

Саме Закон № 877 встановлює базові правила проведення перевірок. Саме для цього виду контролю діє інтегрована автоматизована система державного нагляду (контролю) — так званий Інспекційний портал, на якому публікують плани, результата та звіти про виконання планів таких перевірок.

Друга категорія — це перевірки, які здійснюються у сферах, що не підпадають під дію Закону № 877, а саме:

  1. валютного контролю;
  2. податкового контролю;
  3. митного контролю;
  4. державного експортного контролю (крім деяких питань космічної діяльності);
  5. контролю за дотриманням бюджетного законодавства;
  6. банківського нагляду;
  7. державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції;
  8. державного нагляду (контролю) в галузі телебачення і радіомовлення;
  9. державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг;
  10. законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг;
  11. державного ринкового нагляду та контролю нехарчової продукції.

Мінекономіки окремо звертає увагу роботодавців на державний ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції. Контроль у цій сфері здійснюють 7 органів згідно з переліком видів продукції, що підлягає контролю. Серед органів контролю, зокрема, Держпраці, ДСНС, Держпродспоживслужба. Перевірки цих органів перебувають під мораторієм для більшості з їхніх сфер контролю, але можуть здійснювати будь-які перевірки у частині ринкового нагляду.

Отже, Законами 530-ІХ та 533-ІХ на час карантину заборонені планові перевірки для першої категорії та податкові перевірки з деякими винятками.

Мінекономіки наголошує:

  • перевірки під час карантину можливі;
  • перевірки другої категорії не підпадають під мораторій (за винятком податкових, заборонених окремо);
  • перевірки другої категорії не відображаються на Інспекційному порталі.

За інформацією Мінекономіки

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді