Держпраці роз’яснює, як запроваджувати та оплачувати дистанційну роботу

При переведенні чи оформленні працівника на дистанційну роботу постає безліч запитань. Яка норма тривалості дистанційної роботи? Які умови прописати у трудовому договорі «дистанційника»? Як правильно оплачувати таку роботу? З’ясуємо все послідовно.

1

⇛ Зразок трудового договору про дистанційну роботу ⇚

Дистанційна робота — це форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором, у тому числі за допомогою інформаційно — комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця (ст. 60 КЗпП).

Тривалість робочого часу «дистанційників» не може перевищувати норм, передбачених ст. 50 і 51 КЗпП (40 або менше годин на тиждень). При цьому роботодавцю слід забезпечити облік виконуваної роботи з використанням будь-яких методів обліку, щодо яких сторони дійшли згоди.

Оплачувати дистанційну роботу необхідно з дотриманням норми ст. 115 КЗпП щодо виплати заробітної плати не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

При запровадженні дистанційної роботи визначте взаємні обов’язки сторін. Сторони трудового договору мають самостійно домовитися про такі умови:

  • систему оплати праці (почасову чи відрядну),
  • строки виконання робіт,
  • способи контролю за виконанням,
  • питання охорони праці,
  • відповідальності сторін тощо.

Стаття 125 КЗпП регламентує, що працівники, які використовують свої інструменти для потреб підприємства, установи, організації, мають право на одержання компенсації за їх зношування (амортизацію). Розмір і порядок виплати цієї компенсації визначаються роботодавцем за погодженням із працівником. Додатково можна домовитись про компенсацію витрат за використання електроенергії, води, зв’язку, обслуговування обладнання тощо.

Управління Держпраці у Полтавській області наголошує: на «дистанційників» повною мірою поширюється законодавство про працю з урахуванням специфіки та особливостей застосування дистанційного режиму роботи, які обумовлюються у трудовому договорі. Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

1
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
КЗпП дозволяє вводити дистанційну роботу наказом лише на час карантину. Правильно оформити дистанційну роботу на постійній основі нелегке завдання, але за допомогою наших підказок ви 100% впораєтеся.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16035

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12317

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122867

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
255008

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2242

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді