Допомогу з часткового безробіття на час карантину тепер можна отримати за час простою і відпусток за власний рахунок

Уряд поширив фінансову підтримку на працівників роботодавців, які оголосили простій або вимушено надали відпустки без збереження зарплати на час карантину.

Допомогу з часткового безробіття на час карантину тепер можна отримати за час простою і відпусток за власний рахунок

КМУ вніс зміни в Порядок надання допомоги з часткового безробіття для малих, середніх підприємств та ФОП на період карантину.

Зміни внесли постановою КМУ від 15.07.2020 № 600 до Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 № 306 (далі — Порядок № 306).

Законодавці виклали у новій редакції пункт 3 Порядку № 306. Допомогу з часткового безробіття на період карантину надаватимуть також тим роботодавцям та фізичним особам — підприємцям, чиї працівники в період карантину та протягом 30 календарних днів після його завершення:

  • отримують оплату простою відповідно до статті 113 КЗпП (крім періоду освоєння нового виробництва (продукції);
  • оформили відпустки без збереження заробітної плати на час карантину відповідно до пункту 3-1 частини першої статті 25 та статті 26 Закону України «Про відпустки».

Допомогу з часткового безробіття отримають (крім пенсіонерів) працівники, з якими роботодавець не припинив трудові відносини, та фізичні особи — підприємці, які не отримують допомогу з часткового безробіття як наймані працівники.

Допомогу з часткового безробіття на час карантину тепер можна отримати за час простою і відпусток за власний рахунокДізнайтеся, чи виплачувати допомогу з часткового безробіття, яка надійшла після звільнення працівника

За інформацією Федерації роботодавців України на цю програму для підтримки роботодавців планують виділити від 94,4 млн грн до 283,3 млн грн.

Слідкуємо за новинами і чекаємо роз’яснень від урядовців — чи поширюється Порядок № 306 на тих працівників, які перебували у простої та відпустках за власний рахунок з березня по червень.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23517

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102396

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249148

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді