Роботодавець проти Держпраці. Ціна питання — 625 тисяч гривень

Позивач у заяві просить суд визнати дії Держпраці щодо ініціювання проведення інспекційного відвідування протиправними та скасувати постанову про накладання штрафу. За що роботодавця можуть покарати грошима, та який висновок суду?

Роботодавець проти Держпраці. Ціна питання — 625 тисяч гривень

Як проходить інспекційне відвідування роботодавця

До Київського окружного адміністративного суду надійшов позов від ТОВ «БАМБЕТЕЛЬ» до ГУ Держпраці у Київській області, у якому позивач (з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог) просить суд визнати дії ГУ Держпраці у Київській області щодо ініціювання проведення інспекційного відвідування ТОВ «БАМБЕТЕЛЬ» з 26 липня по 29 липня 2019 року протиправними; також визнати протиправною та скасувати постанову ГУ Держпраці у Київській області від 13.07.2019 року про накладання штрафу у розмірі 625 тисяч 950 гривень.

За інформацією Держпраці, під час інспекційного відвідування головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління з питань праці ГУ Держпраці у Київській області з’ясував, що в ТОВ «БАМБЕТЕЛЬ» порушувалися вимоги законодавства про працю. Зокрема, були встановлені факти допуску позивачем до роботи 5 осіб без укладення з ними трудових договорів та не повідомлення ДПС при прийнятті працівника на роботу.


ГУ Держпраці у Київській області винесло постанову про накладання штрафу на роботодавця у розмірі 625 тисяч 950 гривень за неоформлення трудових відносин.

Київський окружний адміністративний суд розглянув подані документи та матеріали, а також з’ясував всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, й відмовив ТОВ «БАМБЕТЕЛЬ» у задоволенні позивних вимог до ГУ Держпраці у Київській області.

Підприємству доведеться сплатити штраф.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26981

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді