Що таке скорочення робочого часу та зупинення/скорочення діяльності у контексті допомоги з часткового безробіття. Роз’яснення від Мінекономіки

Мінекономіки відповіло на топове запитання, що постало у роботодавців, які хотіли б отримати допомогу з часткового безробіття.

Що таке скорочення робочого часу та зупинення/скорочення діяльності у контексті допомоги з часткового безробіття. Роз’яснення від Мінекономіки

Як підприємству отримати допомогу по частковому безробіттю

У листі від 23.06.2020 № 3512-06/38822-07 Мінекономіки надало довгоочікуване роз’яснення щодо базових термінів, які стосуються карантинної допомоги з часткового безробіття.

Попри те, що на роз’яснення чекали тисячі кадровиків, виділити з нього чіткі месседжі непросто. Розкодуємо, що воліли донести до людей урядовці.

Про що йдеться. Роботодавці можуть отримати допомогу з часткового безробіття на своїх працівників, якщо зупинили чи скоротили діяльність через карантинні обмеження. Ключова умова — має місце вимушене скорочення тривалості робочого часу. Що це таке, законодавство не тлумачить.

Цитата із Закону: «Допомога по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам (ч.1 ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення»).

Месседж 1 від Мінекономіки. Не плутайте терміни. У Законі про зайнятість згадується «вимушене скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу». У КЗпП передбачений такий різновид робочого часу як «скорочена тривалість». Але це різні поняття.

Скорочену тривалість за КЗпП встановлюють на законодавчому рівні окремим категоріям працівників — лікарям, вчителям, неповнолітнім тощо (ст. 51 КЗпП). За скороченої тривалості працівник отримує повний оклад.

«Вимушене скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу» у контексті «частички» — це насамперед неповний робочий час, встановлений з ініціативи роботодавця у порядку, передбаченому статтями 56 чи 32 КЗпП.

Месседж 2 від Мінекономіки. Під «вимушене скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу» потрапляють і ситуації, коли через карантин оголосили простій чи надали працівникам відпустки без збереження зарплати.

Резюме. Якщо через карантин запровадили НРЧ, оголосили простій чи надали відпустки без збереження зарплати, можете розраховувати на допомогу з часткового безробіття. Всі ці випадки підпадають під визначення «вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби».

Які документи подати для отримання допомоги по частковому безробіттю

Ірина Іванченко, шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

та Олена Петровська, експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5741

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23579

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102611

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді