Як оплачувати роботу медпрацівників, які працюють з хворими на інфекційні хвороби під час карантину, — роз'яснення Держпраці

Як оплачувати роботу медпрацівників, які працюють з хворими на інфекційні хвороби під час карантину, — роз'яснення Держпраці

Як оформити відсутність працівника на роботі в період його обсервації

Особливі умови та розмір оплати праці для медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби, працюють із живими збудниками інфекційних хвороб та в осередках інфекційних хвороб, виконують інші роботи, пов’язані з високим ризиком зараження збудниками інфекційних хвороб, визначає ст. 40 Закону України від 06.04.200 № 1645-ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб» (далі — Закон № 1645).

Згідно зі статтею 40 Закону № 1645, посадові оклади таких працівників слід визначати згідно з наказом Мінпраці та соцполітики від 02.06.03 № 145 «Про умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи по ліквідації епідемій і спалахів з інфекційних хвороб, а також в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб» (далі — Наказ № 145).

Оплачувати роботу таких працівників можна лише на період здійснення робіт із ліквідації епідемій та спалахів таких хвороб, або якщо вони працюють в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб та лише в умовах установлення Кабміном в осередках та на відповідних територіях карантину згідно з порядком, визначеним ст. 29 Закону № 1645.

Згідно зі вищезазначеною статтею з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 року КМУ з 12 березня 2020 р. на усій території України встановлений карантин.

Відповідно до Наказу № 145 до медпрацівників та інших працівників закладів охорони здоров’я застосовуються такі умови оплати праці:
  • безпосередньо зайнятим ліквідацією епідемій та лікуванням захворювань людей здійснюються доплати до зарплати в розмірі трьох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно до відпрацьованого часу;
  • зайнятим на інших роботах із ліквідації епідемій і спалахів хвороби – доплати до зарплати в розмірі двох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно до відпрацьованого часу.

Конкретні переліки посад працівників та розмірів доплат мають складені та затверджені кожним медзакладом.

Зверніть увагу, якщо до безпосередньої роботи в епідемічному осередку з ліквідації захворювань серед людей на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби залучено працівників науково-дослідних інститутів та навчальних закладів, які мають науковий ступінь, їм також передбачено доплати до зарплати в розмірі трьох посадових окладів пропорційно до відпрацьованого часу. Однак, до розрахунку цієї доплати не слід включати встановлені їм як науковцям доплати й надбавки (тобто за ступені та звання).

Якщо необхідно залучити працівників для проведення консультацій у медзакладах хворим на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби (хворим на коронавірус), оплата їх праці має здійснюватися за ставками погодинної оплати праці, збільшеними втричі.

Джерелом для підвищеної оплати праці відповідних категорій працівників є асигнування на охорону здоров’я, а також додаткові асигнування на проведення протиепідемічних заходів із державного та місцевих бюджетів (п. 2 Наказу № 145).

Якщо працівників, включаючи персонал інфекційних лікарень, відділень, палат, кабінетів, не залучено до вищезазначених робіт, оплата їхньої праці здійснюється у звичайному порядку. Тобто згідно з умовами, визначеними за їхніми посадами ще до встановлення карантинного періоду (п. 1.2 Наказу № 145).

Наказом МОЗ від 02.04.20 № 768 (далі — Наказ № 768) затверджено Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікуванням пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року.

Наказ № 768 містить декілька категорій працівників, яким установлюватимуться доплати. Це, зокрема, посади керівників закладів та їх заступників, керівників структурних підрозділів, лікарів-спеціалістів (серед яких: лікар-інфекціоніст, лікар-пульмонолог, лікар-патологоанатом, лікар-епідеміолог, лікар-лаборант, лікар-анестезіолог, лікар-радіолог, лікар-бактеріолог, лікар-рентгенолог), професіоналів (наприклад, експерт, біолог, вірусолог), фахівців (акушерка, лаборант, сестри медичні різних спеціальностей), технічні службовці (реєстратор медичний, сестра-господиня), а також робітників (зокрема, прибиральник, молодша медична сестра, водій, дезінфектор).

Персональний перелік посад, за якими здійснюватимуться доплати, має затвердити керівник відповідного закладу (п. 2 Наказу № 768).

Отже, наразі медичним працівникам, які надають медичну допомогу хворим на коронавірус, можна здійснювати доплати, передбачені Наказом № 145.

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

image23

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47175

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22335

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
98630

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247437

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді