За дистанційної роботи можна працювати у будь-якому громадському місці, але не цілодобово. Роз’яснює Мінекономіки

Працівник не повинен працювати цілодобово, може самостійно обирати місце для дистанційної роботи, працювати вдома або у громадському місці та використовувати комп’ютерну техніку чи будь-які інші пристрої.

За дистанційної роботи можна працювати у будь-якому громадському місці, але не цілодобово. Роз’яснює Мінекономіки

Мінекономіки листом від 23.06.2020 № 3501-06/38745-07 нагадує, що дистанційна (надомна) робота — це така форма організації праці, коли працівник виконує роботу за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця (ст. 60 КЗпП).

Як табелювати дистанційну роботу

Зі змісту наведеної норми Мінекономіки дійшло висновку про те, що надомна робота є різновидом дистанційної, оскільки її можна виконувати, в тому числі, вдома.

Законодавство не обмежує право працівника самостійно обирати місце для дистанційної роботи та не містить особливі вимоги до нього та характеру виконуваних робіт, як це визначало «Положення про умови праці надомників», затверджене Постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.81 р. № 275/17-99 та ще донедавна застосовувалось у частині, яка не суперечить чинному законодавству. Тому житлово-побутові умови працівника не обстежують, він може використовувати комп'ютерну техніку чи будь-який інший пристрій та виконувати роботу вдома, у громадському місці тощо.

Також Мінекономіки зазначає, що роботодавець не може встановити дистанційну (надомну) роботу без згоди працівника, оскільки домовленість про такий режим роботи має бути визначена в письмовому трудовому договорі, як при прийнятті на роботу, так і згодом відповідно до статті 24 КЗпП.

Відповідно до частини десятої статті 60 КЗпП при дистанційній (надомній) роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюють правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених статтями 50 і 51 цього Кодексу. Роботодавець забезпечує облік робочих годин та використовує для цього будь-які способи, щодо яких сторони трудового договору дійшли згоди.

⇛ Норма робочого часу на 2021 рік ⇚

Пункт 23 Рекомендацій Міжнародної організації праці щодо надомної праці № 184 також визначає, що термін виконання робочого завдання не повинен позбавляти надомника можливості користуватися щоденним або щотижневим відпочинком порівняно з тим, яким користуються інші працівники.

Тобто дистанційна робота не означає цілодобове виконання роботи чи роботу у вихідні і святкові дні.

Якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна (надомна) робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором (ч. 12 ст. 60 КЗпП).

Одночасно нагадуємо, що листи міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
10802

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102590

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6871

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8398

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4926

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді