Штраф за 1 незадекларованого працівника або сплата ЄСВ за 11 працівників протягом року: оберіть свій варіант

До перевірок з праці залишилось 7 днів. Як та чому варто ретельно до них підготуватись?
Штраф за 1 незадекларованого працівника або сплата ЄСВ за 11 працівників протягом року: оберіть свій варіант


«Коронакриза» оголила вразливість тих, хто вимушений працювати неофіційно та заробляти собі на існування без гарантій і належного захисту. За інформацією ГУ Держпраці у Київській області, кількість працівників у травні 2020 року зменшилась на півмільйона у порівнянні з травнем 2019 року.

Тому, у червні цього року після пом’якшення карантинних заходів інспектори праці розпочали інформаційну роботу серед роботодавців щодо недопущення використання незадекларованої праці. Після роз’яснювальних робіт, а саме з 01.09.2020 року, на виконання доручення Уряду, Держпраці розпочне масштабні перевірки з питань виявлення неоформлених працівників.

⇛ Які підприємства перевірять першочергово ⇚

Хто має право перевіряти

Додержання законодавства про працю контролюють інспектори праці, які працюють в Держпраці та її територіальних органах, а також у виконавчих органах міських, сільських та селищних рад

Коли можна не допустити інспектора до перевірки

Роботодавець має на це право у випадку, коли інспектор праці відмовляється пред’явити службове посвідчення. Якщо документ є, але маєте сумніви щодо його справжності, перевірте посвідчення і фото інспектора в реєстрі на сайті Держпраці.

Що може перевіряти інспектор праці

Мета інспектора — перевірити, чи дотримується роботодавець законодавство про працю, зокрема:

  • чи правильно оформлюєте трудові відносини з працівниками;
  • чи своєчасно та у повному обсязі сплачуєте їм зарплату та інші виплати;
  • чи дотримуєтеся мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
  • скільки часу фактично працюють працівники тощо.

☝ Помилки роботодавців, які гарантують штраф від Держпраці

Яка відповідальність за незадекларовану працю

Управління Держпраці у Тернопільській області нагадує, що до юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодекс про адміністративні правопорушення).

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність — до посадових осіб підприємств, а також ФОП. При цьому фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

До речі, про факт використання незадекларованої праці працівник може повідомити через онлайн сервіс.

Часто роботодавці вважають, що використання незадекларованої праці спрощує ведення бізнесу та зменшує фінансові витрати. Однак, це помилка!

Розмір штрафу за використання одного незадекларованого працівника може скласти 141 тис. грн. Тобто, замість сплати штрафу за 1 неоформленого працівника роботодавець може сплачувати єдиний соціальний внесок цілий рік за 11 працівників із розрахунку мінімальної заробітної плати або ж за 4 працівників із розрахунку середньої заробітної плати по Україні.

1

Чи можна оскаржити рішення інспектора

Роботодавець може оскаржити припис або вимогу інспектора праці у 10-денний строк, звернувшись до керівника територіального органу Держпраці або його заступника. Якщо їхнє рішення не влаштує, його можна оскаржити у голови Держпраці або його заступника. Скарга розглядається протягом 30 днів. Крім того, роботодавець має право оскаржити акт перевірки та постанову про накладення штрафу в суді.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді