Як прийняти переселенця без запису про звільнення. Роз'яснила Держпраці

Варіантів декілька. Переконайтесь, що ви обрали правильний алгоритм.

Як прийняти переселенця без запису про звільнення. Роз'яснила Держпраці

☝ З 01.09.2020 стартують перевірки Держпраці

Відповідно до норм Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав на зайнятість і державне соціальне страхування у разі безробіття реалізується згідно з законодавством України.

Для працевлаштування переселенцю необхідно надати документи, передбачені ст. 24 КЗпП, а саме:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу,
  • трудову книжку.

У випадках, передбачених законодавством, також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи.

Управління Держпраці у Рівненській області нагадує, що законодавство не вимагає надання переселенцем роботодавцю довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Дублікат трудової книжки внутрішньо переміщеної особи відповідно до «Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», затвердженої спільним Наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінсоцзахисту № 58 від 29.07.1993 (далі — Інструкція № 58), може бути виданий за новим місцем роботи у зв’язку з браком доступу до трудової книжки працівника внаслідок проведення антитерористичної операції на території, де працювала така особа. Дублікат видається на підставі заяви працівника й отриманої ним письмової інформації з Антитерористичного центру при СБУ про проведення АТО/ООС на території, де він працював.

Алгоритм оформлення дубліката трудової книжки

Коли доступ до трудової книжки буде відновлено, записи з дубліката про періоди роботи слід перенести в оригінал трудової. Одночасно на першій сторінці дубліката необхідно зробити напис: «Дублікат анульований», завірити печаткою роботодавця за останнім місцем роботи — і повернути дублікат його власнику.

Держпраці зауважує, що правочини на території незаконно створених на території України організацій не створюють правових наслідків. Це стосується й записів до трудових книжок працівників (лист Мінсоцполітики України від 18.10.2017 № 447/0/22-17/134 ). Якщо внутрішньо переміщена особа надає трудову книжку, оформлену в установленому порядку, навіть із записами, які не мають юридичної сили, в ній робиться запис на загальних підставах.

Відсутність запису про звільнення в трудовій книжці свідчить, що кандидат на вакансію й досі перебуває у трудових відносинах із попереднім роботодавцем. Тому, необхідно звернутися до суду про розірвання трудового договору в односторонньому порядку.

При цьому до трудової книжки не вноситься запис про припинення трудових відносин за рішенням суду. Інструкція № 58 не передбачає такого запису. Запис про наступне працевлаштування вноситься на загальних підставах. Копію судового рішення слід долучити до особової справи в якості документу, що підтверджує дотримання вимог законодавства при укладенні трудового договору.

Увага! Внутрішньо переміщеним особам випробування при прийнятті на роботу не встановлюється (ст. 26 КЗпП).

Також постановою КМУ від 04.03.2015 № 81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції» (далі — Постанова № 81) установлено, що на період проведення антитерористичної операції обмеження, передбачені п. 2-4 постанови КМУ від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» щодо тривалості роботи за сумісництвом, заборони роботи за сумісництвом (крім заборони, встановленої законом), порядку надання відпустки не застосовуються для працівників, які перемішуються з районів проведення ООС.

Як прийняти переселенця без запису про звільнення. Роз'яснила ДержпраціДізнайтеся, чи можна оформити на роботу 50-річну жінку з Луганська без трудової книжки

Постанова № 81 застосовується до працівників, які переїхали із районів проведення ООС з метою збереження життя та здоров’я і не припинили трудових відносин з підприємством, установою й організацією, яка залишилася в районі проведення ООС, та працевлаштувалися на роботу за сумісництвом на підконтрольній Україні території.

Якщо підприємство, установа й організація перемішені з району проведення ООС і працівники дали згоду й були перемішені разом із підприємством, установою, організацією, Постанова №81 не застосовується. Також вона не може бути застосована до працівників, які переїхали з району проведення ООС, припинивши трудові відносини з підприємством, установою й організацією, що залишилися в такому районі.

Управління Держпраці у Рівненській області зауважує, що дане роз’яснення не містить норм права, а носить лише рекомендаційний характер.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді