Працівник «не бажає отримувати» зарплату? Роботодавцю це не допоможе! Постанова суду на користь Держпраці

Актів касира та бухгалтера про відмову працівника від отримання зарплати недостатньо для спростування вини роботодавця.

Працівник «не бажає отримувати» зарплату? Роботодавцю це не допоможе! Постанова суду на користь Держпраці


Таку позицію Третій апеляційний адміністративний суд висловив постанові від 11.08.2050 у справі № 340/3394/19.

Працівник звернувся на Урядову гарячу лінію зі скаргою на те, що агрофірма йому не виплачує зарплату, відмовляє у наданні відпустки та не виплачує компенсацію за невикористану відпустку.

Таке повідомлення стало підставою для проведення інспекційного відвідування, складання акту та припису про усунення виявлених порушень, а згодом — повторного інспекційного відвідування.

Повний перелік підстав для інспекційного відвідування роботодавця

З приводу встановлених обставин керівник агрофірми повідомив, що працівник відмовляється отримувати зарплату та надав акти касира. Банківського рахунку працівник не має, а законодавство не передбачає примусову виплату заробітної плати. З цього питання агрофірма зверталась навіть до правоохоронних органів.

Суд першої інстанції погодився з такими доводами роботодавця.

Однак, суд апеляційної інстанції дійшов іншого висновку та зазначив, що виплату зарплати працівнику не здійснюють майже три роки. Цю обставину не заперечує і сама агрофірма.

Це свідчить про порушення агрофірмою вимог частини 1 статті 115 КЗпП. Зарплату працівникам роботодавець повинен виплачувати регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з профспілкою чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Апеляційний суд надав оцінку актам, складеним касиром та бухгалтером агрофірми про відмову працівника від отримання заробітної плати. Суд дійшов висновку, що це не достатні та не належні докази у спростуванні вини роботодавця. Зі змісту актів зрозуміло, що працівник відмовлявся отримувати зарплату у присутності свідків. Даних цих свідків та їх підписів акти не містять, як і дати їх складання.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що постанова Держпраці про накладення штрафу у розмірі 12 519,00 грн є обґрунтованою та правомірною.

Олена Петровська

за матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
8016

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді