Чи може Держпраці видати припис на підставі акту перевірки ДФС? Позиція ВСУ

Держпраці повинна перевірити та дати оцінку відомостей, викладених в акті перевірки ДФС.

Чи може Держпраці видати припис на підставі акту перевірки ДФС? Позиція ВСУ


До ДФС надійшла інформація про наявність неоформлених працівників у ФОП. ГУ ДФС у Хмельницькій області здійснило перевірку з питань дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудових договорів, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). В ході перевірки виявили двох осіб, з якими ФОП уклав договори ЦПХ замість трудових договорів.

Акт перевірки ДФС направила до Управління Держпраці у Хмельницькій області. Держпраці без перевірки фактичних обставин застосувало до роботодавця фінансові санкції у розмірі 223 380 грн.

Чи може Держпраці видати припис на підставі акту перевірки ДФС? Позиція ВСУДізнайтеся, кого, за що і на скільки каратимуть грошима у 2020 році

ФОП-роботодавець (далі — позивач) оскаржив в суді постанову Держпраці.

Позиція ВСУ (постанова від 21.08.2020 у справі № 822/1037/18, провадження № К/9901/63642/18): викладені в акті перевірки відомості не є беззаперечним доказом вини особи у порушенні вимог законодавства про працю, а підлягають перевірці. Держпраці повинно перевірити відомості, викладені в акті перевірки, та оцінити їх на підставі наявних доказів.

Тому позиція Держпраці, що висновки актів фактичної та документальної перевірки ГУ ДФС у Хмельницькій області є беззаперечним доказом того, що позивач порушив законодавство про працю є помилковою.

Колегія суддів вважає правильним висновок судів першої та апеляційної інстанції про те, що у правовідносинах між позивачем та двома особами є ознаки, характерні саме цивільно-правовим відносинам і ці договори за своїм змістом та суттю є цивільно-правовими договорами, а висновки управління Держпраці у Хмельницькій області про наявність у цих договорах ознак трудового договору та порушення позивачем вимог пунктів 1, 3 статті 24 КЗпП України, є помилковими. Відтак, ВСУ визнав законними та обґрунтованими рішення судів попередніх інстанцій у цій справі, які скасували постанову Держпраці.

Кадрове діловодство у ФОП: чек-ліст обов’язкових документів

Аргументи суду: механізм накладення на суб’єктів господарювання та роботодавців штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення встановлює Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2013 № 509 (далі — Порядок № 509).

Штрафи можна накладати на підставі акту документальної виїзної перевірки ДФС, її територіального органу, в ході якої виявлені порушення законодавства про працю (абз. 5 п. 2 Порядку № 509).

Розгляд справ на підставі акту про виявлені під час перевірки ознаки порушення законодавства про працю та/або зайнятість населення здійснюють уповноважені посадові особи Держпраці та її територіальних органів (п. 8 Порядку № 509).

Під час розгляду справи заслуховують осіб, які беруть участь у розгляді справи, досліджують докази і вирішують питання щодо задоволення клопотання.

За результатами розгляду справи уповноважена посадова особа на підставі акту складає постанову про накладення штрафу.

Олена Петровська

за інформацією Verdictum - ЛІГА:ЗАКОН

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
8020

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2644

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді