Технічна помилка стала підставою для перевірки з праці. Реальна історія з життя Вашого колеги

Людський фактор на роботі ніхто не скасовував. Але краще не створюйте додаткових приводів для інспекційного відвідування вашого підприємства. Особливо, коли перевірки з праці й так у самому розпалі. Дізнайтеся, у чому помилився Ваш колега, та перевірте чи не допустили аналогічної помилки.

Технічна помилка стала підставою для перевірки з праці. Реальна історія з життя Вашого колеги

Як проходять перевірки з праці під час карантину

До ГУ Держпраці у Харківській області надійшло звернення з Урядової гарячої лінії. Працівник повідомив, що в період проходження ним служби в ЗСУ за контрактом, з травня 2020 року розмір його зарплати зменшився вдвічі.

Нагадаємо, що звернення працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю входить до переліку підстав для інспекційного відвідування роботодавця.

В даному конкретному випадку обійшлося без штрафів. Під час перевірки виявили, що уповноважені особи підприємства, в результаті технічної помилки, невірно обчислили середній заробіток працівнику за період травень, червень та першу половину липня 2020 року. За результатами проведеного заходу державного нагляду (контролю) заявнику здійснено перерахунок та виплачені належні грошові кошти.

ГУ Держпраці у Харківській області наголошує: працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

Також частина 3 статті 119 КЗпП скеровує, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23576

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102608

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді