Хроніки перевірок з праці 15.09.2020 року. Що варто знати кадровику?

Держпраці інформує про перебіг інспекційних відвідувань з праці. Перелік підстав, які спричинили штрафи, збільшується. Фахівцю кадрової служби слід тримати руку на пульсі, щоб уникнути помилок колег-кадровиків.

Хроніки перевірок з праці 15.09.2020 року. Що варто знати кадровику?

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Перевірки з праці тривають. І хроніки поки невтішні. Так, Управління Держпраці у Сумській області під час інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання з 26 серпня по 11 вересня поточного року виявило 14 неоформлених працівників. Вимоги законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин порушили п’ять роботодавців. У тому числі в одного із суб’єктів інспектування виявили двох нелегальних працівників – іноземців.

Держпраці наголошує: роботодавці мають право застосовувати працю іноземців на території України на підставі дозволу, що видає служба зайнятості. Водночас іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, або яких визнано біженцями, а також ті, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну, мають право працювати на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.

На порушеннях законодавства про працю «упіймали» й комунальне підприємство.

Управління Держпраці у Миколаївській області повідомляє: особи, які виконували роботи з санітарної очистки міста Вознесенська, робили це за цивільно-правовими договорами, які фактично мали ознаки трудових, а саме:

  • працівники щоранку отримували завдання на день та необхідний інвентар,
  • роботу оплачували за відпрацьовані години.

Керівнику підприємства внесли припис оформити трудові відносини з працівниками, роз’яснили, як залучати працівників за строковими трудовими договорами, як встановлювати випробування при прийнятті на роботу. Разом із цим директору не уникнути фінансової відповідальності за неоформлених працівників.

Трудовий договір і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Дійсно, нині ще чимало роботодавців вважає, що незадекларована праця допоможе зекономити на витратах.

Головний державний інспектор Наталя Пуриш прокоментувала це так:

Чомусь підприємці відмовляються офіційно оформити працівника, сплачувати податки до бюджету і спати спокійно, не боячись перевірок, а створюючи проблему. Потім її героїчно долають, не забуваючи при цьому згадувати інспекторів «не злим, тихим, словом».

В інформаційному дописі на порталі Управління Держпраці у Кіровоградській області пані Наталя поділилася одним із випадків в роботі.

Так, у підприємця, який здійснює діяльність в смт Компаніївці, під час проведення інформаційної кампанії у серпні 2020 року інспектор праці разом із представниками встановили факт використання неоформленої найманої праці двох працівників. При цьому особи, які працювали в магазині, перебували на обліку у центрі зайнятості. Тож підприємцю довелося оформити працівників офіційно.

Головний державний інспектор нагадує, що розмір штрафу за використання праці одного незадекларованого працівника з 01.09.2020 року становить 50 тис. грн (10 МЗП). А вчинення такого ж порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення — стане роботодавцю в 30 МЗП за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Управління Держпраці закликає роботодавців бути свідомими! Якщо є неоформлені працівники – терміново укладати з ними трудові договори. Адже незадекларована праця не захищає від штрафу.

Пам‘ятайте, що масштабна інспекційна кампанія Держпраці не має фіксованих термінів. Першочергово перевіряють роботодавців, які належать до сфер з поширеною тіньовою зайнятістю та за даними попереднього моніторингу мають ризики незадекларованої праці. Зокрема, це суб’єкти, у яких обсяг наданих послуг (виконаних робіт) не відповідає фактичній чисельності найманих працівників, у яких відбулося зменшення кількості найманих працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантинних заходів, а також ті, які приховують трудові відносини, замінюючи їх іншими видами.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді