Відпустку розлученій жінці можна надати на підставі акту служби у справах дітей

Держпраці роз’яснила, які документи можуть слугувати підставами для наказу про відпустку на дітей.
Відпустку розлученій жінці можна надати на підставі акту служби у справах дітей

ГУ Держпраці в Одеській області нагадує, що одинокій матері надають щорічно додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Законодавство не конкретизує, якими саме документами підтверджувати право на додаткову відпустку працівникам, що мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

ТОП-10 запитань про додаткову відпустку на дітей

В ухвалі ВСУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.11.2017 у справі № 658/4102/14-ц суд вказав на те, що законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред’явити жінці, що виховує дитину без батька, для додаткової соціальної відпустки та зробив висновок, що право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері:

  • жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;
  • вдова;
  • жінка, яка виховує дитину без батька(в тому числі і розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів, і жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена).

Щоби підтвердити право на відпустку, слід пред’явити роботодавцю будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, який із достатньою достовірністю підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини:

  • рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав,
  • рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини,
  • ухвала суду або постанова слідчого про розшук батька у справі за позовом про стягнення аліментів.

Крім того, підтвердженням відсутності участі батька у вихованні дитини може бути акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, а також довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини тощо.

Отже, розлучена жінка, яка виховує сама дитину (без батька), для отримання додаткової соціальної відпустки має надати одночасно:

  • копію свідоцтва про народження дитини,
  • копію свідоцтва про розірвання шлюбу,
  • документ, який підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини.

Такої думки дотримує і Мінсоцполітики у листі «Щодо надання додаткової відпустки одинокій матері» від 30.05.2014 № 193/13/123-14.

Отже, акт служби у справах дітей райдержадміністрації може бути одним з документів, що підтверджує право жінки, яка виховує дитину без батька на додаткову відпустку на дитину.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46272

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
77144

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді