Держпраці дозволяє ділити на частини відпустку працівникам, які мають дітей

Роботодавця, який поділить на частини за підставами відпустку на дітей на письмове прохання працівника, не притягнуть до відповідальності.
Держпраці дозволяє ділити на частини відпустку працівникам, які мають дітей

Законодавство передбачає можливість поділити на частини тільки щорічні відпустки (ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону про відпустки), соціальна, тому поділу на частини не підлягає.

Як надавати відпустку працівникам, які мають дітей

Утім, поділ додаткової відпустки на дітей теоретично можливий. Це випливає із роз’яснення на офіційному сайті Держпраці.

Більше того, Держпраці посилається в цьому питанні й на Мінсоцполітики.

Мінсоцполітики у своїх листах від 05.07.2013 № 290/13/116-13 та від 12.05.2015 № 256/13/116-15 дотримує думки, що відпустку на дітей доцільно ділити на частини за підставами. Тобто, якщо є декілька підстав — можна надати відпустку за однією (наприклад, тривалістю 7 днів), а через деякий час — за іншою підставою (наприклад, тривалістю 10 днів).

Попри те, що Мінсоцполітики не пояснює за якою підставою надавати частину відпустки на 7 днів, а за якою на 10, експерти Експертус Кадри вважають, що роботодавця, який поділить на частини за підставами відпустку на дітей за заявою працівника, не притягнуть до відповідальності.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46267

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
77140

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді