80 000 гривень штрафу може коштувати незнання прав інспектора праці під час перевірки

Інспектор праці має 7 прав під час інспекційного відвідування. Якщо не знаєте які саме, роздрукуйте та збережіть на видноті кадрову шпаргалку. Адже незнання не вберігає від фінансових санкцій.

80 000 гривень штрафу може коштувати незнання прав інспектора праці під час перевірки

7 прав інспектора праціСКАЧАТИ шпаргалку

Управління Держпраці у Закарпатській області з метою здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин проводило на початку вересня цього року інспекційне відвідування на одній з пилорам Іршавщини.

Спершу власник підприємства спокійно відреагував на візит представників контролюючого органу та запросив їх до офісу. На думку Держпраці, ФОП сподівався, що перевірка за межі офісного приміщення не вийде. Однак, коли підприємець почув, що інспектори мають намір пройти на територію пилорами та поспілкуватися з працівниками, його поведінка кардинально змінилася.

Перевірки з праці: 11 ключових аспектів

Роботодавець категорично заборонив проводити інспекційне відвідування безпосередньо в приміщенні пилорами, де здійснюється виробництво. Крім того, у грубій формі став вимагати, щоб інспектори покинули територію підприємства.

Перебіг подій фахівці Управління Держпраці фіксували на відео. Це неабияк обурило підприємця. Він кілька разів повторив вимогу припинити відеофіксацію, а потім вихопив мобільний телефон з рук головного держінспектора.

Повернути чужу власність погоджувався лише за умови, що представник контролюючого органу видалить відеозапис.

Таким чином, інспекторська група була змушена покинути територію пилорами, і тільки тоді ФОП повернув телефон. Відеозапис він видалив власноруч.

Фахівці Управління Держпраці викликали на місце події представників місцевого підрозділу Нацполіції. Правоохоронці документально оформили факт вчинення перешкоди у проведенні інспекційного відвідування та зареєстрували відповідне кримінальне провадження.

За інформацією Управління Держпраці у Закарпатській області, вже в приміщенні Іршавського відділу поліції з’ясувалося, що відеозапис з місця подій, був видалений у кошик мобільного пристрою. Тож його успішно відновили. Тепер власнику пилорами доведеться відповідати за вчинене відповідно до вимог законодавства.

Нагадаємо, що інспектор праці має 7 прав, зокрема проходити до будь-яких приміщень роботодавця за будь-якого предмета інспектування; знімати інспектування на фото- чи відеокамеру, фіксувати розмови на диктофон тощо.

Відповідальність за вчинення перешкод у проведенні інспекційного відвідування, предметом якого є перевірка належності оформлення трудових відносин регламентують абзаци 7, 8 частини 2 статті 265 КЗпП. Унаочнимо таблицею:

Порушення

Розмір штрафу

Еквівалент у грн

Підстава

Штраф

Не буде, якщо усунути порушення у встановлений приписом строк

Буде незалежно від усунення порушення

• Недопущення до перевірки з питань додержання законодавства про працю, перешкоди у її проведенні

3 МЗП

15 000

абз. 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП

+

Недопущення до перевірки, перешкоджання перевірці, мета якої виявити:

  • Допуск до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

• Оформлення на неповний робочий час при фактичному виконанні роботи повний робочий час;

• Виплата зарплати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків

16 МЗП

80 000

абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП

+

Штрафи на роботодавця за порушення у сфері праці з 01.09.2020

Під час контрольних заходів будьте пильні. Перевірте, чи є в інспектора праці службове посвідчення. Ви маєте право не допускати до перевірки без нього. Це законний спосіб захистити себе від шахраїв.

Будьте впевнені у своїх правах та пам’ятайте, що для інспектора праці також є обмеження.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26981

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді