Військкоматів не буде, видів служби побільшає, а штрафи у сфері військового обліку стануть «кусючими»

Верховна Рада ухвалила у першому читанні Закон про зміни щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку.

Військкоматів не буде, видів служби побільшає, а штрафи у сфері військового обліку стануть «кусючими»

Державні мужі не на жарт перейнялися проблемами комплектування ЗСУ та інших військових формувань високопрофесійним особовим складом та приведенням системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління у відповідність зі стандартами НАТО. А як інакше — проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку (реєстр. № 3553 від 28.05.2020) — «президентський».

Варто віддати належне розробникам проєкту — до справи підійшли комплексно і надмасштабно.

Звіряння з військкоматами: алгоритм із 7 порадами

Що нового для кадровиків

1. Військкомати повністю замінять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — Центри).

Строк на перетворення — 2 місяці від дня набрання чинності новим законом.

За кілька років держава змогла частково «спілотувати» запуск проєкту із переходу від військкоматів до Центрів, але не надала останнім правового статусу. Тож роботодавці могли ігнорувати вимоги Центрів, які не уповноважені накладати штрафи (крім Чернігівського обласного). Більше так не вийде. У всіх нормативних актах замість військкоматів фігуруватимуть Центри: від Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII до КпАП. Змін зазнають 5 кодексів і 35 законів.

Здавалося б, військкомати просто змінили назву і все буде як завжди… окрім штрафів.

2. Підстав для штрафів поменшає, але штрафи значно зростуть.

Із КпАП виключають усі порушення, за які відповідав роботодавець, разом із дрібними санкціями. Залишається одна стаття — 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, яка фактично включає у себе всі, які тільки можна уявити, порушення роботодавцем правил військового обліку, зокрема, й ті, що виключать із КпАП.

Зараз більшість військових комісарів навіть не виписують штраф, розмір якого «стартує» від 510 грн. Проте накладати штрафи, нижня межа яких 3400 грн буде набагато цікавіше. Тож присвятіть час аудиту картотеки військовозобов’язаних і призовників, ретельно плануйте роботу з військового обліку на наступний рік.

Підприємствам, які до сьогодні військовий облік не вели — варто замислитися. Зараз штраф за неведення військового обліку 510—1700 грн, а буде — від 3400 до 5100. Не усунете порушення — можете заплатити ще 8500.

3. З’явиться новий вид військової служби — служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Що маємо зараз? Призивають на строкову службу та офіцерів запасу. Але ж не всі «запасники» — офіцери. Коли введуть службу за призовом із числа резервістів — призвати можна буде майже кожного чоловіка. Щоб роботодавець не розслаблявся — на резервістів поширять усі гарантії, які мають особи, що проходять військову службу, зокрема, право на збереження місця роботи, посади й середнього заробітку за час служби.

Шукати резервістів будуть через роботодавців, а систему військового обліку на підприємстві трішки удосконалять.

4. Щоб роботодавець не забував про свій обов’язок вести військовий облік, у статті 24 КЗпП прямо передбачать обов’язок претендента на роботу подавати, серед іншого, військово-обліковий документ, «витягнувши» його з категорії «інші документи».

Команда Експертус Кадри уважно стежить за рухом законопроєкту і оперативно повідомить вас, коли закон ухвалять.

Юлія Видиборець,

головний редактор експертно-правової системи «Експертус Кадри»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
26170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9499

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
47817

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
17829

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
48621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді