«Ти ж кадровик» або Що має знати директор про вашу роботу

Впевнені, що ви пишаєтесь своєю роботою. Особливо, коли згадуєте, як сотні разів допомагали колегам знайти законний вихід із нестандартної ситуації, а керівника уберігали від шестизначних штрафів й відстоювали під час перевірок. Чому ж тоді вкриваєтесь рум’янцем щоразу, коли необхідно попросити директора про курси підвищення кваліфікації або передплату на фахове видання? Ця стаття додасть вам потрібного заряду, щоб усі відчули: кадровик — це потужний акумулятор енергії, знань та досвіду. Але цьому акумулятору потрібне правильне кадрове живлення.
«Ти ж кадровик» або Що має знати директор про вашу роботу

Згадайте, як часто керівник чи колеги по підприємству чекали від вас єдиної правильної відповіді, 100-відсотково законного вирішення нешаблонної ситуації. В їхніх очах ви бачили різне — вимогу, благання, надію… Але підґрунтя цих очікувань одне — «Ти ж кадровик! Ти маєш це знати!»

Дійсно, фахівцю кадрової справи сумно на роботі не буває. Постійно стикаєшся з чимось новим: один кандидат на вакансію загубив паспорт і надає довідку, інший взагалі паспорт у смартфоні пред’являє. Колега вийшла заміж та хоче терміново оформити відпустку. А новий директор не розуміє, хто ж таки має підписати наказ про його прийняття.

І як тільки здалось, що колектив укомплектовано, робочі процеси налагоджені та можна видихнути, — бац! Всесвітня пандемія, COVID-19 і режим роботи на підприємстві доводиться змінювати ледь не щотижня.

Тож, пішло-поїхало: оформлення дистанційної роботи, затяжні відпустки за свій рахунок, запровадження та скасування простою.

Не зламатися під таким вантажем обов’язків, завдань та відповідальності допомагають любов до своєї справи та потужна підтримка.

Якщо ви обрали професію кадровика, напевне любите три речі:

  • спілкуватися з людьми;
  • давати раду документам
  • знаходити оптимальні рішення у складних ситуаціях.

Підтримка, яка вам необхідна, — це змога радитися з колегами-професіоналами та перевіряти правильність своїх рішень. Це можливість заощадити дорогоцінний час та не винаходити велосипед. Це впевненість у тому, що жодна важлива зміна не пройшла поза вашою увагою.

✍ Золота Колекція Шпаргалок Кадровика

Саме таку підтримку надає команда «Кадровик-01». За 14 років наше видання здобуло авторитет та визнання. Наших експертів залучають до розробки основних нормативних актів у сфері праці. Їхнє слово часто є вирішальним у професійних дискусіях.

Тож коли директор вам вкотре скаже: «Ти ж кадровик! Порадь, як тут правильно вчинити», не соромтеся — кажіть: «Так, зараз знайду в «Кадровику-01». Там якраз була така ситуація в статті. І з усіма зразками. І з порадами, як уникнути штрафів. До речі, він мені дуже потрібний і на наступний рік — без нього ніяк!»

Відкиньте зайву скромність. Розповідайте шефу про свою роботу. Нехай він дізнається, що робота кадровика — то не лише в трудовій вписати «прийнятий—звільнений». (Хоча це теж ще треба вміти правильно написати).

Коли шеф думає, що офіційно оформлені працівники — то надійний оберіг від Держпраці, розкажіть йому між іншим за філіжанкою кави про журнали реєстрації наказів з кадрових питань, графіки відпусток, табелі робочого часу, цивільно-правові договори, дуже схожі на трудові, та інші папірці, які дуже цікавлять інспекторів. Розкажіть про гарантії вагітним, донорам, особам з інвалідністю, про нічні та надурочні, про перенесення робочих днів, про звіти та квоти, про декретні відпустки та лікарняні. Потім — про класифікатор професій, штатний розпис та дистанційку, про відмінності суміщення від сумісництва та звільнення від увільнення. А насамкінець — про невідворотне сканування трудових книжок.

☝️ Як оцифрувати трудові книжки для ПФУ: покроково

І коли вся кава буде допита, тістечка з’їдені, а перша зіронька з’явиться на небосхилі, скажіть збентеженому вашою розповіддю директору: «Нічого, Семене Івановичу, прорвемося! Я ж кадровик. І я маю «Кадровик-01»!».

«Ти ж кадровик» або Що має знати директор про вашу роботу

Замість резюме

Колеги, ми пишаємося тим, що ви знаєте собі ціну. Поважаєте свою працю та вчите поважати її інших. Знаєте, що відповісти директору, який не поспішає дати добро на курс підвищення кваліфікації або на передплату журналу. Радіємо, що на аргументи шефа «все є в інтернеті» або «про кадри пишуть і в бухгалтерських газетах, візьміть у головбуха почитати» ви маєте козирі у рукаві. Ви легко демонструєте випадки, коли в інтернеті роз’яснення навіть на офіційних сайтах посилалися на нечинні норми, а «кадрові» статті в бухвиданнях давали штрафонебезпечні поради.

Пам'ятайте золоті слова: хто просить — одержує, хто шукає — знаходить, хто стукає — тому відчиняють. Нехай відчиняються усі двері, в які ви стукаєте. І знайте, що наші двері завжди відчинені, а наші серця — завжди відкриті для вас!

Команда «Кадровик-01»

image48

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25786

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46144

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33716

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22642

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді