Чи можливі доплати до посадового окладу (тарифної ставки) працівникам фізіотерапевтичного кабінету, якщо умови праці віднесено до допустимих

Так, але не за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Чи можливі доплати до посадового окладу (тарифної ставки) працівникам фізіотерапевтичного кабінету, якщо умови праці віднесено до допустимих

Управління Держпраці у Полтавській області нагадує, що за статтею 100 КЗпП підвищена оплата праці встановлюється на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці тощо.

Право на доплати за умови праці працівники мають, якщо умови праці на їх робочих місцях характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи, а саме: гранично допустимі концентрації (ГДК) та/або гранично допустимі рівні (ГДР), що має бути підтверджено результатами атестації робочих місць, порядок проведення якої затверджений постановою КМУ від 01.08.91 № 442.

Доплати залежать від фактичного стану умов праці на робочих місцях із важкими і шкідливими умовами праці та встановлюються у наступних розмірах: 4, 8, 12% до тарифної ставки (окладу). Конкретні розміри доплат визначаються також на підставі атестації робочих місць і оцінці умов праці на них у відповідності до чинної в Україні постанови Держкомпраці СРСР, Секретаріату ВЦРПС «Про затвердження Типового положення про оцінку умов праці на робочих місцях і порядку застосування галузевих переліків робіт, на яких можуть встановлюватися доплати робітникам за умови праці» від 03.10.1986 № 387/22-78.

Гігієнічною класифікацією праці, затвердженою наказом МОЗ від 08.04.2014 р. № 248, визначено, що шкідливі умови праці характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи.

У випадку підтвердження на робочих місцях шкідливих умов праці, атестаційна комісія підприємства включає їх до Переліку робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації.

Чи можливі доплати до посадового окладу (тарифної ставки) працівникам фізіотерапевтичного кабінету, якщо умови праці віднесено до допустимихДізнайтеся, скільки зберігати списки, складені за результатами атестації робочих місць за умовами праці

Якщо на робочих місцях фізіотерапевтичного кабінету концентрація шкідливих хімічних речовин в повітрі робочої зони не перевищує ГДК, показники фізичних факторів на робочих місцях не перевищують гранично допустимі рівні, то відповідно до Гігієнічної класифікації праці такий стан умов праці є безпечним. Надання пільг та компенсацій за роботу у безпечних умовах праці чинним законодавством не передбачено.

Одночасно, у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці посадові оклади (тарифні ставки) працівників фізіотерапевтичних відділень, кабінетів можуть підвищуватися на 15 відсотків ( п. 2.4.5. Наказу Міністерства праці та соціальної політики України та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення»; далі – Наказ № 308/519).

Згідно з переліком працівників, який наведено у пункті 2.11. додатку 3 Наказу № 308/519, це працівники, які обслуговують хворих у приміщеннях сірководневих, сірчистих та вуглеводневих ванн та грязей; працюють у грязелікарнях; відпускають родонові ванни; підготовлюють озокеритові процедури; працюють на генераторах УВЧ будь-якої потужності (при відпусканні на місяць у середньому не менше 10 процедур у зміну).

При встановленні таких доплат проведення атестації робочих місць за умовами праці не передбачається. Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням з профспілковим комітетом у залежності від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (відповідно до підпункту 12. пункту 2.4.5.) та затверджується колективним договором.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді