Звільнення за угодою сторін: за яких умов правомірне

Держпраці застерігає кадровиків, роботодавців та працівників від порушення законодавства про працю.

Звільнення за угодою сторін: за яких умов правомірне


Угода сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) — поширена підстава звільнення, зручна для сторін трудового договору.

Зокрема, трудові відносини можна припинити у прийнятний для сторін строк, навіть день у день.

☝️ Як звільнити за угодою сторін: алгоритм

Управління Держпраці у Рівненській області наголошує, що суть звільнення за угодою сторін у наявності волевиявлення працівника. Примусового звільнення за цією підставою не існує, так само як і примусової праці. Роботодавець не має права примушувати працівника писати заяву про звільнення за угодою сторін. Працівник повинен розуміти, що в разі написання власноруч такої заяви за відсутності його доброї волі, потім буде дуже важко довести в суді наявність примусу.

Держпраці наголошує кадровикам та роботодавцям:

Якщо склалася така ситуація, що працівник власноруч написав заяву про звільнення, то потрібно дотримуватися всієї процедури щодо звільнення.

Отже, звільнення за угодою сторін буде правомірним, якщо:
  • сторони домовляться саме про цю підставу звільнення (за угодою сторін);
  • погодять дату звільнення (абз. 1 п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9; далі — Постанова № 9).

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
622419

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
158852

Заява про звільнення за згодою сторін

Розірвання трудових відносин за пунктом 1 статті 36 КЗпП застосовують у випадку взаємної згоди сторін трудового договору. Ініціювати припинення трудового договору за цією підставою може як працівник, так і роботодавець. Чому доцільно, щоб заява на звільнення за угодою сторін була письмовою, а не лишилась на рівні усних домовленостей? Дізнайтеся нюанси та приклади з судової практики й скачайте зразок заяви на звільнення за згодою сторін 2024.
103909

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді