Відпрацювання при звільненні за згодою сторін

Чи потрібно відпрацьовувати два тижні при звільненні за згодою сторін, складне запитання для новачків кадрової справи та значуще для працівників. Роз'яснюємо норми законодавства та відповідаємо у статті.


«Як можна звільнитися з роботи без відпрацювання?» — запитання, яке часто чують кадровики від працівників, що хочуть піти з роботи якнайшвидше.

Дійсно, у більшості випадків звільнення потребує відпрацювання двох тижнів. Однак є законний вихід із ситуації — звільнення за згодою сторін. Ключова особливість такого виду звільнення з роботи — його дату визначають за домовленістю. Тобто відпрацювання 14 днів при звільненні у такому випадку не є обов’язковим.

Звільнення за згодою сторін чи потрібно відпрацьовувати

Як скасувати наказ про звільнення

Якщо працівник хоче звільнитися «сьогодні на сьогодні», а директор не заперечує, то єдина можливість утілити це в життя — це саме він, пункт 1 статті 36 КЗпП.

Чому тільки так? Досвідчені кадровики добре обізнані з тим, що попередження про звільнення за два тижні — це догма для процедури звільнення за власним бажанням. Звісно, якщо не йдеться про поважні причини як-от вагітність, вихід на пенсію, догляд за дитиною та інше.

Якщо працівник просить звільнити його за власним бажанням — завтра і ані днем пізніше, то навіть, якщо директор готовий пристати на цю пропозицію, оформити звільнення саме за статтею 38 КЗпП — не можна. Зважайте, недотримання двотижневого строку попередження буде порушенням законодавства про працю. Адже ці 14 днів даються не просто так. Людина може й передумати, а відтак відкликати заяву про звільнення за власним бажанням.

А ось відкликати заяву про звільнення за угодою сторін працівник права не має.

Відмовитися від домовленості можна знову ж таки лише за згоди всіх.

Як казали римляни — треба вислухати й іншу сторону.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді