Відмінність суміщення посад від роботи за сумісництвом. Правова позиція Верховного Суду

Сумісництво оплачують пропорційно відпрацьованому часу, а при суміщенні професій (посад) встановлюють доплату у відсотках до тарифної ставки (окладу).

Відмінність суміщення посад від роботи за сумісництвом. Правова позиція Верховного Суду


Таку правову позицію висловив Верховний суд у постанові у справі № 127/26237/17 (провадження № 61-38802св18) від 26.08.2020.

Колишня працівниця просила суд визнати незаконними дії роботодавця за те, що не нарахував та не виплатив їй зарплату в повному обсязі (з урахуванням доплати за сумісне виконання обов’язків декларанта), її перевів з 0,5 на 0,25 ставки декларанта та не виплатив вихідну допомогу.

Працівниця зазначила що, займаючи посаду та виконуючи обов’язки інженера з охорони праці, вона також виконувала обов’язки декларанта з доплатою згідно із законодавством 50% від окладу декларанта. Однак даної доплати не отримувала.

Крім того, роботодавець без попередження за 2 місяці, без її згоди та без письмової заяви, істотно погіршив умови праці та безпідставно зменшив розмір оплати праці. Разом з тим, працівниця надалі виконувала обов’язки інженера з охорони праці на повну ставку і за сумісництвом виконувала в повному обсязі обов’язки декларанта.

☝️ Як законно зменшити зарплату

Доплату за сумісну роботу працівниця не отримувала, хоча неодноразово зверталася до роботодавця з проханням нарахувати та виплатити їй зарплату, проте отримувала відмову та звільнилась за власним бажанням.

Суд першої інстанції частково задовольнив позовні вимоги та зазначив, що письмові докази повідомлення за два місяці про зміни умов праці (зменшення доплати посадового окладу декларанта на 25%) і докази ознайомлення працівника з наказом роботодавець не надав.

Доводи роботодавця про те, що за усною домовленістю працівниця повинна була виконувати 50% обсягу роботи інженера з охорони праці та 50% оплати обов’язків декларанта суд не врахував, оскільки усна домовленість про виконання роботи за суміщенням не передбачена трудовим законодавством. Умови роботи працівника за суміщенням мають бути погоджені в письмовому вигляді, зокрема, відображені в наказах по підприємству, з якими працівник має бути ознайомлений під розпис.

Суд апеляційної інстанції у задоволенні позову відмовив та зазначив, що у матеріалах справи відсутні докази того, що працівниця виконувала роботу саме за суміщенням. Суміщення — це виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, а виконувала обов’язки не тимчасово відсутнього працівника, а постійно виконувала обов’язки за посадою декларанта кілька років.

Касаційний цивільний суд ВС погодився із постановою суду апеляційної інстанції та зазначив, що працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадять доплату за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюють на умовах, передбачених у колективному договорі (ст. 105 КЗпП).

Відмінності між внутрішнім сумісництвом і суміщенням професій (посад)

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником на тому ж підприємстві поряд із основною роботою, встановленою його трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою).

У разі суміщення професій (посад):

  • роботу за другою посадою не відображають в табелі обліку використання робочого часу;
  • друга посада залишається вакантною;
  • для допущення працівника до роботи за суміщенням посад, за загальним правилом, достатньо заяви працівника та наказу про суміщення;
  • окремий трудовий договір не укладають, запис у трудову книжку про суміщення не вносять;
  • порядок оплати праці встановлюють на підставі положень колективного договору та вказують у наказі про суміщення;
  • оплата роботи за другою посадою класифікують як надбавку до заробітної плати.

Суміщення професій (посад) дозволено, як правило, в межах тієї ж категорії персоналу, до якої відносять працівника. При виконанні робіт за суміщенням працівнику встановлюють доплату до основної заробітної плати.

Передумовою суміщення професій (посад) є наявність вакансії суміщуваної професії (посади) в штатному розписі.

Відносно оплати праці при суміщенні професій (посад) суд зауважив, що обов’язково до звичайної зарплати працівника нараховують відповідну доплату. На відміну від роботи за сумісництвом, яку оплачують пропорційно відпрацьованому часу, доплату при суміщенні професій (посад) встановлюють у фіксованих відсотках до тарифної ставки (окладу).

Розмір доплати встановлюють у колективному договорі підприємства або в іншому локальному акті, що регулює питання оплати праці (наприклад, положення про оплату праці). Законодавство України не визначає конкретні розміри відповідних доплат для приватної (небюджетної) сфери.

Олена Петровська

за матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
85945

Зразок наказу про суміщення посад

Доручити працівникові додаткову роботу в порядку суміщення посад роботодавець може або за погодженням з працівником, або, прийнявши одностороннє рішення про це — у порядку зміни істотних умов праці відповідно до вимог КЗпП. Зразок наказу про суміщення посад 2023 — у статті.
129512

Суміщення професій та посад

На підприємстві працівник може виконувати, крім основних обов’язків, ще й додаткову роботу. Така діяльність у трудовому законодавстві йменується «суміщення професій (посад)». Як запровадити суміщення, скільки посад можна суміщувати одночасно та чи потрібно доплачувати працівнику, — дізнаєтесь у статті
66837

Зразок заяви працівника на суміщення посад

Суміщення посад може запроваджуватися як за згодою з працівником, так і за одностороннім рішенням роботодавця. Продемонструймо на прикладі, як написати заяву на суміщення посад за ДСТУ 4163:2020
36489

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді