Порядок залучення працівників до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні

Деякі категорії працівників категорично заборонено залучати до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні. Інших можливо лише за виняткових обставин та з дотриманням трудових гарантій. Як оформити й компенсувати вихід працівника на роботу у вихідний, — роз’яснили в Держпраці.
Порядок залучення працівників до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні


Законодавством передбачено ряд гарантій при залученні працівників до роботи у вихідні, святкові або неробочі дні, адже за загальним правилом робота у вихідні дні забороняється (ч. 1 ст. 71 КЗпП).

Держпраці наголошує

Така заборона поширюється на залучення працівника до роботи не в загальний вихідний день – неділю, а у вихідний день конкретного працівника.

Категорично заборонено залучати до роботи у вихідні дні такі категорії працівників:

  • осіб, яким не виповнилося вісімнадцять років (ст. 192 КЗпП);
  • вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;
  • батьків, які виховують дітей без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • опікунів (піклувальників) (ст. 176, 1861 КЗпП).

Залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається лише з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації підприємства (далі — профспілкова організація) або профспілкового представника і виключно у виняткових випадках, передбачених частиною другою статті 71 КЗпП, а саме для:

  • відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;
  • відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
  • виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства в цілому або його окремих підрозділів;
  • виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Стаття 72 КЗпП скеровує: робота у вихідний день компенсується за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі.

Працівники часто називають «інший день відпочинку» відгулом. Однак трудове законодавство не надає визначення цього терміну.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу (далі — власник). Отже, для видання наказу про роботу у вихідний день необхідно мати:

  • фактичну підставу, передбачену частиною другою статті 71 КЗпП;
  • дозвіл профспілкової організації (має надати саме виборний орган, а не його голова) або профспілкового представника;
  • згоду сторін на спосіб компенсації роботи у вихідний день;
  • згоду працівника виконувати доручену роботу, якщо виконання такої роботи не обумовлено трудовим договором, крім випадків тимчасового переведення без згоди працівника.

Наказ доводиться до відома всіх працівників, які залучаються до роботи у вихідний день.

Порядок залучення працівників до роботи у вихідні, святкові та неробочі дніДізнайтеся, як ознайомити з наказом, якщо відділ кадрів чи працівник працює дистанційно під час карантину

Надання компенсації (подвійної оплати або іншого дня відпочинку) за роботу в такий день теж слід оформити наказом (розпорядженням).

Якщо компенсацією обрано — оплату в подвійному розмірі, дотримуйтесь правил статті 107 КЗпП.

Робота у святковий та неробочий день оплачується в подвійному розмірі залежно від умов оплати праці в такому порядку:

  1. відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;
  2. працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  3. працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий та неробочий день провадилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

При цьому оплаті в подвійному розмірі підлягають тільки години, фактично відпрацьовані працівником у святковий чи неробочий день (ч. 2 ст. 107 КЗпП).

Управління Держпраці у Кіровоградській області закцентовує, що спосіб компенсації роботи у вихідний день завжди визначається угодою сторін.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
87815

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33286

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42251

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36025

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді