6 аспектів про щорічну відпустку, які має знати кожен кадровик

Як правильно розділити щорічну відпустку на частини? Як замінити її грошовою компенсацією? За яких обставин можна відкликати працівника із відпустки? Сумніваєтесь у відповідях, тоді уважно читайте роз’яснення.

6 аспектів про щорічну відпустку, які має знати кожен кадровик

Накази про надання відпустки ✍ добірка зразків для Вас

На офіційному сайті Уповноваженого ВРУ з прав людини продовжують надавати роз'яснення щодо правил надання відпусток. Сьогодні отримаєте відповіді ще на 6 запитань.

1) Чи має право працівник на заміну щорічної відпустки грошовою компенсацією?

Порядок виплати компенсації за невикористану відпустку регламентують стаття 83 КЗпП та стаття 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки виплачується:

  • у разі звільнення працівника – за всі не використані ним дні щорічної відпустки;
  • у разі смерті працівника – за не використані ним дні щорічних відпусток, виплачується спадкоємцям;
  • за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

Однак, працівникам віком до 18 років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

✍ Замінюємо частину щорічної відпустки грошовою компенсацією: крок за кроком

2) Чи дозволяється надання щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну?

Частина друга статті 79 КЗпП дозволяє надання щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи. При цьому, тривалість відпусток визначається пропорційно до відпрацьованого часу, крім випадків визначених частиною сьомою статті 10 Закону про відпустки, коли ці відпустки за бажанням працівника надаються повної тривалості.

3) Чи є особливості надання щорічної відпустки працівникам, які навчаються в навчальних закладах?

Працівникам, які навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, щорічні відпустки за їх бажанням приєднуються до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою (ст. 212 КЗпП).

Працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, щорічні відпустки за їх бажанням надаються з таким розрахунком, щоб вони могли бути використані до початку навчання в цих закладах.

Працівникам, які успішно навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва та бажають приєднати відпустку до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою, щорічні відпустки повної тривалості за перший рік роботи надаються до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

4) Як правильно розділити щорічну відпустку на частини?

Статтею 79 КЗпП та статтею 12 Закону про відпустки допускається поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості, за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Чим загрожує недотримання норми про поділ щорічної відпустки

5) Чи має право роботодавець відкликати працівника з щорічної відпустки?

Відкликання зі щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації (ч. 8 ст. 79 КЗпП та ч. 3 статті 12 Закону про відпустки).

Спеціальними законами можуть бути передбачені інші підстави відкликання із щорічних відпусток. Приміром, відповідно до частини першої статті 60 Закону України «Про державну службу», для виконання невідкладних завдань державні службовці, які займають посади категорії «А», можуть бути відкликані із щорічної відпустки за рішенням суб’єкта призначення, а державні службовці, які займають посади категорій «Б» і «В», – за наказом (розпорядженням) керівника державної служби.

✏️ Оформлюємо відкликання з відпустки: 6 кроків

6) Коли працівник має право отримати невикористану частину щорічної відпустки?

Відповідно до частини сьомої статті 79 КЗпП України та частини другої статті 12 Закону України «Про відпустки» невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62580

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді