Штраф на ФОПа 192 тис. грн. Чому ВСУ підтримав позицію Держпраці?

Частина роботодавців правдами-неправдами намагається приховати трудові відносини з працівниками, сподіваючись зекономити на витратах. Однак жалкують про своє рішення під час перевірок. Штрафи за порушення законодавства «кусючі», а витрати на судову тяганину не завжди виправдані. Перевірте, чи не припускаєтесь Ви помилок своїх «колег по цеху».

Штраф на ФОПа 192 тис. грн. Чому ВСУ підтримав позицію Держпраці?


Під час проведення інспекційного відвідування у фізичної особи — підприємця, що займається реалізацією питної води, було виявлено двох працівників без належного оформлення трудових відносин.

Інспектори праці у грудні 2017 року встановили, що між ФОПом і працівниками не укладено трудові угоди, а орган Державної фіскальної служби не повідомлено про їх прийняття на роботу.

В зв’язку із виявленим порушенням законодавства про працю, на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області винесло постанову про накладення штрафу в 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виявлення порушення. Загальна сума штрафу склала — 192 000 гривень.

Як пройти перевірку з праці під час карантину без стресу та штрафів

Не погодившись із висновками Держпраці, ФОП оскаржив постанову про накладення штрафу у суді.

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у задоволені позову відмовив. Тож підприємець подав апеляційну скаргу.

Постановою суду апеляційної інстанції від 06.06.2018 року апеляційну скаргу ФОПа задоволено, а рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду — скасовано.

Однак Держпраці оскаржило рішення апеляційної інстанції у Верховному суді шляхом подання касаційної скарги.

Постановою Верховного сулу від 06.10.2020 року касаційну скаргу Управління Держпраці в Івано-Франківській області задоволено повністю, постанову Львівського апеляційного суду від 06.06.2018 року скасовано. Рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16.03.2018 року залишено в силі.

Колегія суддів Верховного суду у постанові зазначила:

Договори цивільно-правового характеру, які є в матеріалах справи не були спрямовані на кінцевий результат, що є основною ознакою цивільних відносин, а пов’язані із самим процесом праці, що є характерним для трудових функцій, відтак у даному випадку наявний факт допуску двох осіб до роботи без належного оформлення трудових відносин.

Постанова Верховного суду є остаточною та оскарженню не підлягає. Відтак постанова Управління Держпраці в Івано-Франківській області підлягає до примусового виконання.

За матеріалами Управління Держпраці в івано-Франківській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26303

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, яка відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві
8136

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30568

Відпустки під час воєнного стану: відповіді на 5 найпопулярніших запитань кадровиків

На період війни команда Експертус Кадри збільшила кількість вебінарів, щоб допомогти колегам впоратися зі складними робочими ситуаціями. Зокрема, експерти в прямих ефірах відповідали на нагальні запитання щодо надання відпусток 2022. Тож тримайте напохваті відповіді на п’ять, які звучали найчастіше
40011

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді