Дисциплінарна і матеріальна відповідальність працівників у Трудовому кодексі

31 березня 2016 року Робоча група з доопрацювання проекту Трудового кодексу (ТК) при Комітеті ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянула питання притягнення працівників до дисциплінарної і матеріальної відповідальності, відповідальності роботодавця за моральну шкоду

31 березня 2016 року Робоча група з доопрацювання проекту Трудового кодексу (ТК) при Комітеті ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянула питання притягнення працівників до дисциплінарної і матеріальної відповідальності, відповідальності роботодавця за моральну шкоду.

Коментує Сергій Українець — заступник голови Укрнафтогазпрофспілки, заступник керівника робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу.

Дисциплінарна відповідальність

Під час обговорення Книги 8 проекту ТК до статті 361, яка визначає підстави та умови притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності, було враховано пропозицію профспілок і доповнено її нормою про те, що притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників, які є членами виборних профспілкових органів, допускається лише за попередньою згодою відповідного профспілкового органу. Це — додатковий елемент захисту профспілкових активістів від можливого їх переслідування за профспілкову діяльність.

РГ залишила редакцію частини 2 статті 363 ТК, прийняту у першому читанні, що до застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від працівника, який порушив трудову дисципліну, надання письмових пояснень.

Нагадаємо, що аналогічну норму містить і частина 1 статті 149 чинного Кодексу законів про працю України.

РГ підтримала пропозицію профспілок доповнити статтю 363 ТК новою частиною: «при обранні виду стягнення роботодавець повинен враховувати ступень тяжкості вчиненого працівником проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок і попередню роботу працівника. Це дозволить приймати роботодавцеві об’єктивне рішення при визначенні міри стягнення.

Водночас редакція прийнятого в першому читанні ТК передбачає, що дисциплінарне стягнення може бути зняте до кінця зазначеного строку, якщо працівник не допускає порушення дисципліни, сумлінно виконує свої обов’язки. Про зняття дисциплінарного стягнення роботодавцем видається наказ (розпорядження).

Матеріальна відповідальність

Стаття 365 ТК регулює підстави та умови матеріальної відповідальності працівників. Матеріальна відповідальність полягає в обов’язку відшкодування дійсної шкоди, заподіяної працівником роботодавцеві внаслідок порушення ним трудових обов’язків.

Матеріальна відповідальність працівника настає лише за наявності його вини, яку потрібно довести.

За такі вчинки працівник несе відповідальність в розмірі середньомісячної зарплати. Тобто збитки для роботодавця можуть сягати великої суми, але працівник може бути покараний тільки втратою середньої зарплати.

Матеріальну відповідальність у повному розмірі можливо встановлювати лише в окремих випадках, прописаних в проекті ТК, основними з яких є:

  • якщо між робітником і роботодавцем укладено угоду про повну матеріальну відповідальність,
  • якщо майно та інші цінності були отримані працівником під звіт за разовим дорученням,
  • якщо пряму дійсно майнову шкоду заподіяно внаслідок дій працівника, що мають ознаки злочину,
  • або якщо він перебував у стані алкогольного, наркотичного, або токсичного сп’яніння.

Встановлено вимоги до письмового договору про повну матеріальну відповідальність. Врегульовано законопроектом визначення розміру прямої дійсної майнової шкоди, яка має визначатися за фактичними витратами на підставі даних бухгалтерського обліку тощо.

У разі умисного знищення, псування, або розкрадання майна, розмір відшкодування визначається за ринковими цінами.

Важливою є стаття 373 ТК, якою передбачено, що під час розгляду органами трудових спорів (або комісія або суд) про матеріальну відповідальність працівника роботодавець зобов’язаний довести наявність умов та підстав для цього; факт заподіяння шкоди має бути підтверджений документально.

Відповідальність роботодавця за заподіяння моральної шкоди

У свою чергу роботодавець зобов’язаний створити умови для збереження майна працівника. Статтею 378 ТК передбачена відповідальність роботодавця за заподіяння моральної шкоди, не виконання обов’язку шанувати честь, гідність та інші права працівників. У такому разі він зобов’язаний відшкодувати шкоду, заподіяну своїми діями або бездіяльністю, які порушують права працівника, відповідно до цивільного законодавства.

Це є реалізація одного з принципів, які запроваджені у новому ТК, зокрема, щодо безумовної поваги до людської гідності, невтручання в його особисте життя. 

Головний редактор Експертус Кадри Ірина Житкова: «З прийняттям ТК відійде у минуле Перелік посад і робіт, що виконуються працівниками, з якими підприємство може укласти письмовий договір про повну матеріальну відповідальність. Натомість ТК визначає вичерпний перелік робіт, коли з працівником можна укласти письмовий договір про повну матеріальну відповідальність, та випадки, коли можна притягти працівника до матеріальної відповідальності в повному розмірі. Форму типового письмового договору про повну матеріальну відповідальність затвердить Мінсоцполітики.»

Докладні роз’яснення новацій Трудового кодексу від учасників Робочої групи з доопрацювання проекту ТК — у кожному номері журналу «Кадровик-01» у 2016 році!

Замовити номери журналу, що вже вийшли друком, та передплатити «Кадровик-01» на наступний період, дуже легко: 

Не пропустіть щомісячні огляди змін від учасників Робочої групи:

№ 03/2016
Відпустки, звільнення, робочий час у проекті Трудового кодексу

У фокусі — підсумки лютневих напрацювань Робочої групи з підготовки проекту Кодексу до другого читання. Розглянуто чимало важливих питань: призупинення та припинення трудових відносин, відсторонення від роботи, умови праці, робочий час і час відпочинку, відпустки

№ 02/2016
Доопрацювання проекту Трудового кодексу: підсумки січня

У центрі уваги — січневі напрацювання Робочої групи з підготовки проекту Кодексу до другого читання: доля трудових книжок, процедурні новели укладення строкових трудових договорів, тимчасове переведення працівника за його згодою до іншого роботодавця у разі простою

№ 01/2016
Проект Трудового кодексу України: доопрацювання триває

№ 12/2015
Проект Трудового кодексу: новації — на часі

Що зміниться у кадровій роботі з прийняттям Трудового кодексу України? Про які новації фахівцям кадрової справи варто знати найперше? Зробімо разом перші кроки на шляху до впровадження Трудового кодексу


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий текст проєкту Закону про працю від Уряду Дениса Шмигаля

Уряд під проводом Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля підготував оновлений проєкт нового Трудового кодексу - Закону про працю. Пропонуємо ознайомитися із текстом, що передали на узгодження до СПО профспілок
9660

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП
105407

Проект Трудового кодексу: ще про деякі важливі зміни

Основним предметом обговорення Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу у травні стали технічні коментарі, надані експертами Міжнародної організації праці. Тож розглянемо, яких ще змін зазнав Трудовий кодекс
5025

Новий проект Трудового кодексу України 2016

Трудовий кодекс України прийнято Верховною Радою у першому читанні 5 листопада 2015 року. Проект Трудового кодексу нині доопрацьовується Робочою групою Верховної Ради, до складу якої входять експерти журналу «Кадровик-01». Із текстом прийнятого за основу Парламентом проекту Трудового кодексу ви можете ознайомитися на нашому порталі
3458

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді