Як оформити запис у трудовій книжці для підтвердження права на пільгову пенсію. Роз’яснення Держпраці

Як оформити запис у трудовій книжці для підтвердження права на пільгову пенсію. Роз’яснення Держпраці

☝️ Як оцифрувати трудові книжки для ПФУ: покроково

Якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці зробіть на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць (п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 року № 58). Такий запис має відповідати найменуванню Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Показники, зазначені у цих Списках обов’язково повинні бути підтверджені у карті оцінки умов праці робочого місця за результатами атестації і можуть записуватися у дужках. Отже, запис до трудової книжки працівника може виглядати таким чином:

«Підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461».

Управління Держпраці у Дніпропетровській області зауважило, що до трудової книжки також надається витяг з наказу по підприємству про результати атестації робочих місць за умовами праці, професії та посади яких внесено до переліку робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників

Оскільки це витяг, а не копія наказу, то й писати на ньому необхідно «Згідно з оригіналом». Далі — підпис і печатка.

Нагадаємо, що незабаром перейдемо на електронні трудові книжки. Перед переходом проведіть аудит паперових трудових. Записи про право на пільгову пенсію в трудових книжках працівників теж перевірте. Якщо ваші попередники не внесли таких записів, зробіть це за зразком.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16397

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
122323

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
57134

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34253

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41896

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді