Роботодавець може не оплачувати курси підвищення кваліфікації медпрацівників

Фахівці можуть оплатити навчання самостійно, якщо у кошторисі закладу охорони здоров’я не передбачені кошти на безперервний професійний розвиток медпрацівників.

Роботодавець може не оплачувати курси підвищення кваліфікації медпрацівників

Такої думки дотримує Мінфін у листі «Щодо оплати роботодавцем курсів підвищення кваліфікації» від 15.10.2020 № 07010-03-2/31720.

Усі фахівці у сфері охорони здоров’я після здобуття вищої освіти у зазначеній сфері охорони здоров’я та отримання кваліфікації після закінчення навчання в інтернатурі для подальшої атестації відповідно до законодавства зобов’язані дотримуватися вимог до безперервного професійного розвитку (п. 3 «Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я», затвердженого постановою КМУ від 28.03.2018 № 302).

✍ Як оформити та оплатити підвищення кваліфікації працівників

Мінфін зазначає, що навчання медичних працівників здійснюють за рахунок бюджетних коштів відповідно до Реєстру медичних працівників та Реєстру медичних спеціалістів, затверджених постановою КМУ «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я» від 25.04.2018 №, у порядку, затвердженому МОЗ.

Заклади охорони здоров’я скеровують медпрацівників на курси підвищення кваліфікації з урахуванням принципу індивідуального виділення фіксованої суми коштів на безперервний професійний розвиток окремого лікаря, а також за рахунок коштів фізичних та/або юридичних осіб та інших не заборонених законодавством джерел фінансування.

Тож, якщо у кошторисі медзакладу не передбачені кошти на безперервний професійний розвиток фахівців у сфері охорони здоров’я, медпрацівники можуть оплатити проходження курсів підвищення кваліфікації самостійно.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як мотивувати себе на роботу, коли працювати зовсім не хочеться

Стреси, втома, брак вітаміну D та інші природні фактори нерідко призводять до емоційних та нерозважливих вчинків. Чому не варто думати про звільнення, як підтримати себе та вмотивувати на роботу, — розкриємо секрети у статті.
2371

Від секретаря до інспектора з кадрів: розпочніть кар’єру в управлінні персоналом

Замислюєтеся про подальшу кар’єру? Один із варіантів — служба персоналу. Дізнайтеся топ-5 напрямків роботи інспектора з кадрів і скористайтеся конкретними порадами щодо здобуття нової посади.
2535

Мозговой штурм: система правил для принятия решения

Мозговой штурм известен еще со времен средневековых пиратов: оказавшись в сложной ситуации, они собирались на палубе корабля для оперативного поиска нужного решения. Своими идеями делился каждый, невзирая на звания и возраст. Так почему бы это древнее морское «ноу-хау» не использовать в современных условиях?
1016

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді