Як оплачувати роботу під час карантину — роз’яснення Держпраці

Виплачувати зарплати працівникам роботодавець має відповідно до вимог КЗпП та режиму роботи, обраному на час обмежувальних заходів. Розглянемо варіанти.
Як оплачувати роботу під час карантину — роз’яснення Держпраці


Роботодавці обирають алгоритми роботи підприємств в залежності від епідемічної ситуації та обмежень, що діють в регіоні.

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області нагадало, що Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-ІХ (далі — Закон № 530) вніс зміни до ст. 84 КЗпП (п. 1 розд. І) та статті 26 Закону України «Про відпустки» (п. 6 розд. І).

За оновленими нормами відпустка без збереження заробітної плати за угодою між працівником та роботодавцем може надаватися на весь період карантину .

Крім того, на час обмежувальних заходів через коронавірус дозволено запроваджувати дистанційну роботу. Відповідно до п.п. 1 п. 2 розд. ІІ Закону № 530 роботодавець може доручити працівникові, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома.

За роботу вдома працівник отримує ту ж оплату, що і при роботі на робочому місці. Можлива виплата компенсації за використання інструментів та механізмів (ст. 125 КЗпП).

Для працівників, підрозділи яких перебувають у стані простою, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, згідно з ст. 113 КЗпП передбачено компенсацію з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Частково таку компенсацію відшкодовує роботодавцям, за їх зверненнями, Державна служба зайнятості. Тобто підприємство зможе отримати і виплатити працівникам допомогу з часткового безробіття, якщо через карантин, спричинений поширенням COVID-19, воно зупинило чи скоротило діяльність.


Нагадаємо, змінити режим роботи наразі можна за спрощеною процедурою: на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), ... власник підприємства, установи, організації або уповноважений орган може змінювати режим роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Інформацію щодо таких змін необхідно доводити до відома населення з використанням веб-сайтів та інших комунікаційних засобів (пп. 2 п. 2 Прикінцевих положень Закону № 530).

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23576

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102608

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді