Уряд підтримав нову систему оплати праці держслужбовців

Держслужбовці будуть мати гідну і прозору оплату праці

Уряд підтримав нову систему оплати праці держслужбовців

КМУ ухвалив розпорядження «Про підготовку та реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад» на своєму засіданні 11 листопада 2020 року.

НАДС розробило розпорядження на виконання концепції реформування системи оплати праці держслужбовців та реалізації вимог Закону України «Про державну службу» за підтримки проекту ЄС (EU4PAR).

☝️ Як обчислити стаж державної служби

Концепція реформування системи оплати праці державних службовців, схвалена розпорядженням КМУ від 27.05.2020 № 622-р, передбачає розробку та затвердження класифікації посад держслужби (каталогу типових посад, визначення «сімей» посад (групування посад з урахуванням функціональної спрямованості), мети та цінності кожної з типових посад.

У розробленій моделі класифікації існуючі посади держслужби розподілені до відповідних сімей та рівнів, визначених у Каталозі типових посад з урахуванням рівня юрисдикції держоргану.

Визначено 28 сімей посад, які враховують різні напрями та сфери діяльності на держслужбі, 9 рівнів посад розподілені за категоріями А, Б і В.

Класифікація держорганів має 3 рівні юрисдикції:

  • центр — державні органи, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;
  • область;
  • район.

Класифікацію будуть здійснювати за Методикою проведення класифікації посад державної служби, затвердженою наказом НАДС від 30.09.2020 № 187-20. Наказ проходить державну реєстрацію.

Учасниками експериментального проєкту стали: НАДС та його територіальні органи, Секретаріат КМУ, Мінфін та Мінцифри.

Пілотування нової моделі оплати праці на основі класифікації посад триватиме протягом 2021-2022 років.

«У 2021 році проведуть класифікацію посад, необхідні розрахунки та моделювання нових умов оплати праці держслужбовців, а у 2022 році — запровадять оплату праці на основі класифікації посад у пілотних органах» — зазначив Олег Немічнов, міністр КМУ у своєму телеграм-каналі.

Олена Петровська
за матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5741

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23579

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102612

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249227

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді