Як впливає карантин вихідного дня на карантинні відпустки без збереження зарплати

Уряд оприлюднив постанову про карантин вихідного дня та скасував адаптивний карантин. Як це рішення вплине на відпустки без збереження зарплати, що не включають до дозволених 15 днів за власний рахунок на рік? Роз’яснює експерт Експертус Кадри Олена Петровська

Як впливає карантин вихідного дня на карантинні відпустки без збереження зарплати


Команда Експертус Кадри отримує численні запити від кадровиків у зв’язку з черговими змінами до карантинної постанови Уряду. Кадровики запитують: «чи припиняти відпустки за власний рахунок, що надали, керуючись частиною 3 Закону про відпустки, через те, що скасували адаптивний карантин і ввели карантин вихідного дня? Чи можна й надалі надавати такі відпустки?»

В Україні запровадили карантин вихідного дня. Але роботодавці можуть і надалі надавати відпустки без збереження зарплати на період карантину. Такі відпустки надаємо на час загальнодержавного карантину, а він встановлений по всій Україні до 31.12.2020.

Адаптивний карантин, карантин вихідного дня — це лише найменування заходів, спрямованих на запобігання коронавірусу. Те, що Уряд відмовився від терміну «адаптивний карантин», не впливає на можливість оголосити простій, ввести дистанційну роботу чи оформити неоплачувану відпустку за згодою сторін.

✍Наказ про оголошення простою у зв’язку з карантином вихідного дня

Постановою від 11.11.2020 № 1100 Уряд вніс зміни до постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641 (далі — Постанова № 1100, Постанова № 641). Ці зміни не впливають на відпустки без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину через коронавірус, що надаємо, керуючись частиною 3 статті 26 Закону «Про відпустки».

Карантин — це комплекс обмежувальних медико-санітарних і адміністративних заходів, спрямованих на попередження поширення карантинних інфекційних хвороб.

☝️ Як надати відпустку або організувати роботу батьків під час карантину

Постанова № 641 (у редакції постанови КМУ від 21.10.2020 № 972) не містить спеціального визначення карантину, установленого для запобігання поширенню на території України COVID-19, з 1 серпня до 31 грудня 2020 р.

«Адаптивний» карантин — узагальнююче визначення комплексу локальних обмежувальних заходів, які вживались у місці виникнення спалаху хвороби. Перелік заборон у кожній епідзоні залежав від статистики в регіоні. Але були і заходи, обов’язкові для всіх епідзон.

Постановою № 1100:

  • у пункті 1 Постанові № 641 замінили перелік адміністративних одиниць на загальну територію України;
  • виключили пункти 2 — 9, які містили визначення «зеленого», «жовтого», «помаранчевого» або «червоного» рівня епіднебезпеки та механізм визначення цих зон рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС;
  • пункт 10 доповнили підпунктами 6 — 20 з п’ятнадцяти загальних заборон, які будуть діяти на всій території України під час карантину(до 31 грудня 2020 року);
  • додатково до комплексу загальних заборон з п. 10 Постанови № 641 у пункті 15 виклали шість додаткових заборон, які будуть діяти у період з 00 годин 00 хвилин суботи до 00 годин 00 хвилин понеділка на території України з 14 до 30 листопада 2020 року;
  • пункт 39 Постанови № 641 доповнили рекомендацією органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності визначити пріоритетний час прийому громадян похилого віку та осіб з інвалідністю;
  • змінили у органах соцзахисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України початок робочого часу на 8-му годину (п. 43 Постанови № 641).

Отже, під час карантину, установленого на території України з 1 серпня до 31 грудня 2020 р. Постановою № 641 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 11.11.2020 № 1100) змінився перелік і час дії комплексу («загальнодержавний» карантин) та окремих (карантин «вихідного дня») обмежувальних медико-санітарних і адміністративних заходів, спрямованих на попередження поширення карантинних інфекційних хвороб.

Усі настанови експертів Експертус Кадри, як організувати роботу підприємства під час карантину діють і зараз.

Підстава для відпустки без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину через коронавірус (ч. 3 ст. 26 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР) — рішення Уряду про запровадження карантину в державі. В цій частині Постанова № 641 не зазнала змін.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ на відпустку без збереження заробітної плати

Українці користуються правом на відпустку без збереження заробітної плати не лише для відпочинку, а й для життєво важливих справ, до яких примусила війна. Щоб полегшити роботу кадровиків, ми підготували зразок наказу на відпустку без збереження заробітної плати та зразок наказу на відпуску без збереження заробітної плати на період воєнного стану
178552

Відпустка без збереження зарплати для ВПО під час воєнного стану

Згідно із чинним законодавством, внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та тим, хто виїхав за кордон під час воєнного стану, може надаватись відпустка без збереження заробітної плати на 90 днів для ВПО. Які особливості оформлення має відпустка без збереження заробітної плати для внутрішньо переміщених осіб? На який термін надається відпустка для ВПО під час воєнного стану? Відповіді на ці та інші питання читайте у статті.
18557

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46275

Заява на відпустку за власний рахунок

Працівник написав «заява за свій рахунок» або «заява на відпустку за власний рахунок на період війни». Поясніть, що потрібно дотриматись мови закону та переписати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. Зразок заяви скачайте у статті та надайте працівнику для прикладу. Поясніть, що відпустки без збереження заробітної плати є різних видів. У деяких випадках надавати чи ні таку відпустку залежить від роботодавця.
219482

Головні питання з оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Коли дитина потребує домашньої опіки після трьох років, перед мамою, її роботодавцем та кадровиком постає безліч запитань. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років? Які документи надати? Хто, крім мами, може піти у таку відпустку? Як оформити вихід із такої відпустки? Відповіді на ключові запитання зібрані для вас у статті
220063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді