Голова НАДС представила основні оновлення в моделі оплати праці держслужбовців


Голова НАДС представила основні оновлення в моделі оплати праці держслужбовців

Алюшина Наталія, Голова НАДС

13 листопада Голова НАДС Наталія Алюшина взяла участь у засіданні підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

☝️ Як правильно обчислити стаж державної служби

Під час виступу пані Алюшина наголосила:

«Без перебільшення, через низьку заробітну плату можемо втратити кваліфікований персонал. Адже для державних службовців заробітна плата чи не єдине джерело їх існування. Тому, першочергове завдання – реформа оплати праці. Оклад державного службовця не може бути нижче рівня мінімальної заробітної плати. Це важливо для того, щоб зберегти фахівців на державній службі».

Очільниця НАДС представила основні положення законодавчої ініціативи щодо нової моделі оплати праці, принципи та структуру, а саме:

  • чітко визначено складові заробітної плати та її прив’язку до класифікації посад;
  • закріплено рамкові елементи класифікації посад. Зокрема, Каталог типових посад державної служби та ключові його елементи.
  • мінімальний розмір посадового окладу має бути не менше однієї МЗП. Він буде фіксований на основі Каталогу посад та грейдингу;
  • основна частина зарплати має становити не менше 70%, додаткова частина (премії, компенсації) — до 30 %. Також зменшено дискрецію керівника впливати на розмір заробітної плати;
  • зберігаються надбавка за стаж, надбавка за ранг;
  • закріплено єдиний підхід до планування фонду оплати праці державних службовців державного органу.


За інформацією НАДС, агентство вже отримало позитивний висновок програми SIGMA щодо даного питання. Експерти SIGMA повністю підтримують основні ідеї та вважають, що вони є важливим кроком у підготовці реформи системи заробітної плати держслужбовців.

За матеріалами НАДС

⚡️ Основні зміни у законодавстві про працю у 2020 році

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5741

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23579

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102612

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді