Як надавати додаткову відпустку на дітей у перший рік роботи. Позиція Держпраці та коментар експертів

На думку фахівця Держпраці, працівниця у перший рік роботи на підприємстві має право на додаткову відпустку на дітей, якщо надасть довідку з попереднього місця роботи про те, що вона не використала таку відпустку за поточний рік і при звільненні не отримала за неї грошову компенсацію. Проте застерігаємо роботодавців проти такого легкого способу зекономити

Як надавати додаткову відпустку на дітей у перший рік роботи. Позиція Держпраці та коментар експертів

Як надавати відпустку на дітей, роз’яснила головний державний інспектор Держпраці у Криворізькому регіоні Марина Ковиня на офіційному сайті Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Інспектор нагадала, що додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів щороку надають:

  • жінці, яка працює і має двох або більше дітей до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину,
  • матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи,
  • одинокій матері,
  • батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі),
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Святкові і неробочі дні не враховують до тривалості відпустки.

Якщо є кілька підстав для відпустки, її загальна тривалість — 17 календарних днів (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі – Закон про відпустки).

Як надавати відпустку працівникам, які мають дітей

Фахівець Держпраці звернула увагу на особливості надання додаткової відпустки на дітей:

  • її надають за календарний, а не робочий рік і незалежно від накопиченого стажу роботи, як це працює зі щорічними відпустками;

  • право на відпустку повної тривалості працівник набуває в будь-який час протягом року незалежно від відпрацьованого у цьому році часу та дати народження дитини. Головне — це виникнення у році підстави для її надання: народження другої дитини, усиновлення дитини, встановлення дитині інвалідності тощо. Проте, якщо жінка після народження другої дитини не приступала до виконання своїх трудових обов’язків за посадою, та не відпрацювала жодного робочого дня, то права на відпустку не набуває.

  • відпустку не ділять на частини, адже цього Закон про відпустки не передбачає. Інспектор зауважила: додаткову відпустку на дітей надають за календарний рік, тому працівниця не може скористатися такою відпусткою двічі в одному році у разі зміни місця роботи. Якщо жінка звільнилася з попереднього місця роботи в поточному році і скористалася правом на додаткову відпустку на дітей або їй виплатили компенсацію за таку відпустку — на новому місці роботи цього ж року таку відпустку не нададуть і компенсацію при звільненні вже не виплатять. Для цього, на думку фахівця Держпраці, працівниця має надати довідку з попереднього місця роботи про те, що вона не скористалася такої відпусткою в поточному році та/або не отримувала за неї грошової компенсації (Лист Мінсоцполітики «Про надання роз’яснень» від 24.03.2015 № 4053/0/14-15/18).

Експерти команди Експертус Кадри застерігають роботодавців, що неправомірно видати довідку, аби зекономити на виплаті компенсації за відпустку на дітей. Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області виплатило через суд загалом суму майже в 7 разів більшу, аніж компенсація за невикористану відпустку на дітей. Роботодавцю довелося сплатити майже 25 тис. грн. Сума включала середній заробіток за час затримки при звільненні, моральну шкоду працівниці і судові витрати (постанова Івано-Франківського апеляційного суду від 01.07.2020 у справі № 351/199/18).

Аби не наражатися на трудовий спір, безпечніше розглядати право працівника на відпустку на дітей у контексті укладеного трудового договору з конкретним роботодавцем. Стаття 24 Закону «Про відпустки» не передбачає можливості не виплатити компенсацію за відпустку на дітей і видати про це довідку працівнику. Цим роботодавець документально підтвердить, що порушив норми Закону про відпустки. Виняток — коли працівниця звільнилася під час відпустки для догляду за дитиною і не мала права на відпустку на дітей.

Стаття 25 КЗпП забороняє роботодавцю вимагати при прийнятті на роботу від працівника документи, не передбачені законодавством. Тож спірним є право роботодавця вимагати з працівниці довідку з попереднього місця роботи, що їй при звільненні не виплатили компенсацію за відпустку.

Олена Петровська , Ірина Житкова

За матеріалами ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62580

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді