Держпраці роз’яснила особливості нової підстави про звільнення

Що має врахувати роботодавець, щоб звільнити працівника в зв’язку з відсутністю на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці підряд?

zvilnennya_10_08.jpg

19 липня 2022 року набрав чинності Закон від 01.07.2022 № 2352-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин”, яким ч. 1 ст. 36 КЗпП «Підстави припинення трудового договору» доповнили пунктом 83 такого змісту: відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці підряд.

Все про воєнний стан: добірка для кадровика

Така підстава для звільнення не є тотожною із звільненням за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП).

Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов’язкові умови:

· фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;

· відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Якщо дані умови будуть невиконані, то суд визнає звільнення недійсним, наприклад, якщо працівник доведе, що протягом 4 місяців поінформував роботодавця про причини своєї відсутності.

Виходячи з необхідності виконання вимоги щодо відсутності працівника або інформації про нього 4 місяці підряд, не може вважатись виконанням цієї умови наявність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують 4 місяці.

Оскільки підстава звільнення відповідно до п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП запроваджена Законом від 01.07.2022 № 2352, який набрав чинності з 19.07.2022 року, та закон не має зворотної дії в часі: перебіг 4-х місячного строку розпочинається з зазначеної дати.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106669

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122769

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50637

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді