Чи може працівник дистанційно подати заяву про прийняття на роботу

Урахуйте позицію Держпраці та експертів з кадрових питань цифрового видавництва Експертус

09_09.png

Держпраці роз’яснило, що працівник може подати дистанційно заяву про прийняття на роботу, якщо підтвердить, що особисто написав заяву:

  • за допомогою електронного цифрового підпису;
  • поштовим відправленням;
  • іншим погодженим із роботодавцем засобом.

Експерт із кадрових питань Ірина Житкова в консультації для експертно-правової системи «Експертус Кадри» зазначає, що заяву про прийняття на роботу працівник має підписати власноруч і надіслати поштою, або засвідчити кваліфікованим електронним підписом і надіслати електронною поштою чи іншим засобом електронного зв’язку. Саме у цій заяві працівник може зазначити подальший спосіб обміну документами, зокрема, номер телефону і вайбер. Вже після того, як роботодавець у наказі про прийняття на роботу зазначить їх, вважають, що працівник і роботодавець визначили у трудовому договорі засіб електронної комунікації.

На час воєнного стану змінилися правила застосування законодавства про працю і навіть кадрове діловодство в цілому. Зміни запровадив Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

За настановами експертів у консультації Трудові відносини в умовах воєнного стану за новим законом:

  • з’ясуєте, коли керуватись Законом № 2136, а коли КЗпП;
  • оформите прийняття на роботу, переведення на іншу посаду (роботу) та звільнення у воєнний час;
  • дізнаєтеся, як змінити істотні умови праці;
  • визначите правила оплати праці;
  • оформите відпустки.

За матеріалами Держпраці та Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16342

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163643

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1367

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді