Чи виконувати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю і подавати звіт 10-ПОІ іноземному представництву

Роз’яснює Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю

question_mark_23_09.png

Центральні і місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації (незалежно від форми власності і господарювання, виду діяльності і галузевої належності), їх філії, відділення, представництва, що ведуть окремий облік результатів фінансової та господарської діяльності, банки та інші фінансові установи, а також представництва іноземних юридичних осіб (у тому числі міжнародних організацій), які використовують працю найманих працівників — громадян України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (далі — підприємства, установи та організації), фізичні особи, які використовують найману працю, залучають представників громадських об’єднань осіб з інвалідністю до підготовки рішень, що стосуються прав та інтересів осіб з інвалідністю) (ч. 2 ст. 1 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII, далі — Закон № 875).

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю (ч. 9 ст. 19 Закону № 875).

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця (ч. 1 ст. 19 Закону № 875).

Таким чином, термін «підприємства, установи, організації», який використовується у статті 19 Закону № 875, охоплює представництва іноземних юридичних осіб, які не є юридичними особами. Тому представництва іноземних юридичних осіб, які використовують працю понад восьми найманих працівників — громадян України, але при цьому не є юридичними особами, повинні реєструватися у відділенні Фонду, подавати звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю та виконувати норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (лист Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю від 20.06.2014 № 1/3-63/02-01).

З якої дати враховувати працівника з інвалідністю до нормативу

Нагадаємо, що 16 серпня 2022 року Верховна Рада взяла за основу законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 03.06.2022 № 7433 (далі — Законопроєкт № 7433).

Законопроєкт № 7433 виключає зі статті 19 Закону № 875 норму частини 9 — реєстрацію у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю і щорічний звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. Тобто, у випадку, якщо Законопроєкт № 7433 остаточно ухвалять, роботодавці не складатимуть й не подаватимуть звіт № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю», затверджений наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 № 591.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3567

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14611

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18967

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31822

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24272

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді