Як змінилися трудові відносини під час воєнного стану

Дізнайтеся, яка нормальна тривалість робочого часу та відпочинку, як розірвати чи призупинити дію трудового договору та яку відпустку можна надати працівнику

work_12_07_2022.png

Розглянемо основні положення Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», зокрема визначимо, що він змінив для роботодавців і працівників, які працюють за трудовим договором.

Ірина Матійко експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
У статті — вимоги до виготовлення й засвідчення витягів зі службових документів. Витяг виготовляють, якщо немає потреби копіювати документ повністю. Скористайтеся зразками витягів зі зведених наказів і протоколу

Укладання трудового договору

Чи укладати договір у письмовій формі, вирішують роботодавець і працівник.

Під час воєнного стану дозволені строкові договори з новими працівниками, зокрема якщо треба замінити тимчасово відсутніх працівників, які в евакуації, відпустці чи втратили працездатність.

Випробувальний термін

Роботодавець може встановити випробувальний термін для всіх працівників, зокрема неповнолітніх, осіб з інвалідністю, вагітних жінок, одиноких матерів із дітьми до 14 років або дитиною з інвалідністю, внутрішньо переміщених та інших осіб, яких раніше норма про випробувальний термін не стосувалася.

Зміна умов праці

Роботодавець може без попередження і згоди працівників перевести їх на іншу роботу та в іншу місцевість, щоб відвернути чи ліквідувати наслідки бойових дій, обставин, що загрожують життю чи критичним потребам людей, утім, за умов, якщо:

  • на території, куди переводять, не ведуться бойові дії; інакше — лише за згодою працівника;
  • працівник не має протипоказань за станом здоров’я;
  • роботу оплачуватимуть не нижче ніж становила середня заробітна плата за попередньою роботою.

Тривалість робочого часу і відпочинку

Нормальна тривалість робочого часу може бути збільшена до 60 годин на тиждень На об’єктах критичної інфраструктури нормальну тривалість робочого часу можуть збільшити до 60 годин на тиждень. Пропорційно мають збільшити і заробітну плату.

Для працівників зі скороченим робочим днем на об’єктах критичної інфраструктури передбачений робочий час — до 40 годин на тиждень із пропорційним збільшенням заробітної плати.

Час початку та закінчення щоденної роботи (зміни) визначає роботодавець. 

На період воєнного стану вихідні можуть зменшити до 24 годин на тиждень, тоді як раніше працівники мали відпочивати щонайменше 42 години поспіль щотижня.

Додатково скасували:

  • заборону роботи у вихідні дні;
  • скорочений робочий день напередодні святкових, неробочих і вихідних днів;
  • перенесення вихідного дня, якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним днем;
  • обмеження для надурочних робіт.

Щорічна оплачувана відпустка

Працівник має змогу піти в щорічну оплачувану відпустку, але роботодавець може обмежити її тривалість за поточний робочий рік 24 календарними днями. Роботодавець може відмовити в наданні працівникам невикористаних відпусток за попередні роки.

Відмовити у відпустці можуть працівникам на об’єктах критичної інфраструктури, окрім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до трьох років.

Також працівник може попросити надати неоплачувану відпустку на будь-який строк, тоді як у мирний час вона була обмежена 15 днями на рік.

Працівникові, який виїхав за кордон або набув статусу ВПО, на його вимогу роботодавець зобов’язаний надати неоплачувану відпустку тривалістю до 90 днів.

Робота вночі й у небезпечних умовах

Без їхньої згоди заборонено пропонувати роботу вночі вагітним жінкам, матерям дітей до одного року, а також особам з інвалідністю, яким протипоказана така робота.

За згодою інші жінки та працівники з дітьми можуть працювати на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також бути залучені до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові й неробочі дні, їздити у відрядження.

На час воєнного стану скорочений робочий час вночі скасований.

Невиплата заробітної плати

Роботодавці повинні намагатися своєчасно виплачувати зарплату.

Закон допускає порушувати строки виплати через бойові дії чи інші обставини непереборної сили. Утім, ця норма закону не звільняє роботодавців від обов’язку виплачувати заробітну плату.

Оплатити роботу працівників роботодавець має оодразу після відновлення діяльності.

Розірвання трудового договору

Ініціювати звільнення може і працівник, і роботодавець.

Розірвати трудовий договір негайно працівник має право, якщо:

  • підприємство розташоване в зоні бойових дій;
  • є загроза його життю і здоров’ю.

Це не поширюється на працівників критичної інфраструктури або тих, хто залучені до суспільно корисних робіт.

Роботодавець може звільнити працівника під час тимчасової непрацездатності чи відпустки, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, з першого дня виходу на роботу.

УВАГА! Роботодавець може звільнити працівника через неможливість забезпечити його роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій, а також якщо працівник відсутній на роботі та не повідомляв про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Призупинення дії трудового договору

Тимчасово призупинити дію трудового договору можливо, якщо внаслідок військової агресії надання та виконання роботи не можливі. У такому випадку трудові відносини між роботодавцем і працівником зберігаються.

Про призупинення дії трудового договору роботодавець і працівник мають повідомити одне одного в будь-який доступний спосіб.

За матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16009

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12307

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122680

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254827

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді