Не всі працівники можуть працювати з-за кордону

Держпраці роз'яснила, хто з виїхалих працівників може продовжувати роботу

image82

Дистанційна робота під час воєнного стану

Працівники можуть виконувати трудові обов’язки, коли перебувають за кордоном. Особливо це актуально зараз, коли значна частина українців була вимушена залишити державу через військову агресію росії. Тож, якщо специфіка роботи дозволяє виконувати її віддалено за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, можна працювати дистанційно.

question_mark.pngЯк скласти наказ про дистанційну роботу під час воєнного стану (зразок)

Водночас Державна служба України з питань праці наголосила, що у низці випадків така робота заборонена законодавством. Заборона розповсюджується на державних службовців та працівників державного органу (згідно з Постановою КМУ від 12.04.2022 №440). Вони можуть працювати за межами України лише в разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

Якщо ж держслужбовець або працівник державного органу в робочий час в Україні перебуває поза межами робочого місця без рішення керівника державної служби, або ж за кордоном (окрім службового відрядження), до такої особи може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління

Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7176

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9381

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8128

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1335

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6619

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді