Нарахування не в повному обсязі особі з інвалідністю днів щорічної відпустки стане приводом для візиту Держпраці

Особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи — 26

Завдяки допомозі інспектора праці жінка з інвалідністю отримала відпустку, яку роками нараховували не в повному обсязі

Жінка протягом 5 років працює кухарем в дитсадку і має третю групу інвалідності. Працівниця дізналася з інтернету, що їй нараховують меншу кількість днів відпустки, ніж має бути.

Як надавати відпустки працівникам з інвалідністю

Кухарка звернулась до бухгалтерії дитсадка, потім до управління освіти, проте скрізь наполягали, що відпустку нараховують їй правильно.

Жінка вирішила звернутись до Управління Держпраці зі своєю проблемою. Це стало приводом до проведення перевірки.

Таким чином було встановлено, що в дитсадку порушуються вимоги ч.7 ст.6 Закону України «Про відпустки». За весь період роботи працівниці надавалась основна щорічна відпустка тривалістю 24 календарних днів та щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці згідно з умовами колективного договору та за результатами атестації робочих місць за умовами праці тривалістю 3 календарних дні.

Як надавати щорічні додаткові відпустки працівникам з інвалідністю

В ході відвідування керівник закладу надала пояснення: щорічна відпустка особам з інвалідністю не надавалась в повному обсязі у зв’язку з тим, що щорічна додаткова відпустка надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником.

Проте пояснення керівника закладу не відповідає вимогам чинного законодавства. Відпустка, яка надається особам з інвалідністю закладу не в повному обсязі відноситься до щорічної основної відпустки, а не до додаткової.

Особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи — 26.

По завершенню перевірки на виконання припису про усунення виявленого порушення за угодою між працівником та роботодавцем до графіку відпусток закладу внесено зміни. Неотримані 10 днів відпустки за минулі роки кухарці приєднали до основної щорічної відпустки у поточному році.

За матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33554

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді