Хто має право піти у декретну відпустку в Україні

Детально про документи, які потрібно надати для отримання декретної відпустки

Безоплатна правова допомога роз'яснила, хто може отримати декретну відпустку, окрім матері дитини

Згідно із статтею 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Крім матері дитини ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

  • батьком дитини;
  • бабою, дідом;
  • іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;
  • особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;
  • одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Деякі чоловіки не дуже обізнані з законодавством та думають, що право піти у декретну відпустку має саме жінка, а чоловіча ж роль зводиться до забезпечення сім’ї, навіть, якщо заробітна плата жінки на момент народження дитини вища, ніж у чоловіка.

Батько має намір скористатися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Які документи потрібні для оформлення декретної відпустки батьку дитини (або іншій особі).

За місцем роботи необхідно надати:

  • заяву на ім’я керівника з проханням про декретну відпустку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мати дитини не пішла у декретну відпустку по догляду за дитиною за своїм місцем роботи або вийшла на роботу до закінчення терміну соціальної відпустки.

Роботодавці не мають законного права відмовляти батькові, що виявив бажання піти у декретну відпустку. За батьком зберігається робоче місце і нараховується пенсійний стаж та до трьох років виплачується допомога при народженні дитини. Якщо ж роботодавець відмовляє чоловікові в оформленні декретної відпустки, то необхідно таку відмову оформити письмово та оскаржувати її в суді.

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років: чи увійде в страховий стаж

За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

За матеріалами Безоплатної правової допомоги

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45999

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33676

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22573

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді