з 16 липня Україна готується до імплементації низки статей мовного закону, – Тарас Кремінь

Нові статті стосуватимуться сфер культури та книговидавництва

з 16 липня Україна готується до імплементації низки статей мовного закону, – Тарас Кремінь

Україна готується до імплементації ще низки статей Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які набудуть чинності 16 липня 2021 року. Про це в ефірі парламентського телеканалу «Рада» повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Сфери, в яких працівники мають використовувати державну мову при виконанні трудових обов’язків

«Я свідомий того, що у нас попереду дуже багато роботи. Мовний закон – це один із прикладів лагідної українізації. Адже імплементація статей розтягнута у часі. Наприклад, 16 липня набуває чинності відразу декілька важливих норм мовного закону. Зокрема, це статті 7 і 10, які визначають, що повинно розпочатися іспитування на рівень володіння державної мови для майбутніх державних службовців, а також тих осіб, які хочуть набути громадянство України. Сам тест буде складатися з двох частин – з письмової та усної. Це культура мовлення і читання, а також письмо та говоріння. Такі заходи будуть проводитися дистанційно, через уповноважені органи. Очевидно, це будуть різні заклади вищої освіти в різних куточках України. І кожен з охочих зможе зареєструватися, визначити місце і час для проведення іспитування, пройти цей іспит, набрати необхідну кількість балів й отримати сертифікат відповідного рівня», - сказав Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив, що з 16 липня набуває чинності ще низка статей мовного закону, зокрема статті 23 і 26.

«23 стаття регулює використання державної мови у сфері культури. Відтепер екскурсійна діяльність, дописи під експонатами, аудіогіди мають бути українською мовою. Якщо, скажімо, буде використана інформація іншою мовою, то поряд з нею має бути продубльована інформація державною мовою. Я дуже сподіваюсь, що в наших українських музеях, чи в столичних, чи в обласних, комунальної, державної, приватної форми власності обов’язково з’являться сучасні аудіогіди, де не тільки українською, але й мовами Європейського Союзу будуть створюватися кращі умови для представлення музейного мистецтва. До слова, вітчизняна музейна колекція є однією з найпотужніших», - зауважив Тарас Кремінь.

Стаття 26 мовного закону, яка також набуде чинності 16 липня 2021 року, визначає застосування української в книговидавництві й книгорозповсюдженні.

Мовний закон: настанови для кадровика

«Відтепер не менше 50% книжкової продукції на книжкових полицях має бути українською мовою. Книговидання і книгорозповсюдження має бути українською у відповідних пропорційних відсотках», - зазначив Тарас Кремінь, додавши, що зміни також стосуються і демонстрації фільмів.

Уповноважений наголосив, що чим більше української буде в різних сферах - на телебаченні, радіо, в книговидавництві, музейній й мистецькій діяльності, освітній сфері, сфері обслуговування, тим вищий буде загальний рівень володіння українською громадянами нашої країни.

За матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46108

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді