Індексація зарплат: вимоги законодавства та права роботодавця

Чи потрібно проводити індексацію зарплат у 2023 році?

 

money22.jpg

Індексацію заробітної плати регулює Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою Кабміну № 1078 від 17.07.2003.

Чи потрібно видавати наказ, щоб нарахувати та виплатити індексацію зарплати

Проте закон про держбюджет на 2023 рік призупинив дію Закону «Про індексацію грошових доходів населення». Таким чином, роботодавці не зобов'язані нараховувати індексацію заробітної плати працівникам, починаючи з 1 січня цього року. При цьому призупинення нарахування індексації у 2023 році стосується як поточної індексації протягом 2023 року, так і минулих періодів до 01.01.2023. Час, коли у працівника виникне чи виникло право на індексацію, не впливає на цю норму.

Водночас законодавство у 2023 році не забороняє, а лише звільняє від необхідності підвищувати зарплату. Це означає, що роботодавець може самостійно вирішити продовжувати нараховувати індексацію заробітної плати (наприклад, такий пункт можна зазначити у колективному договорі). В такому разі слід буде розробити внутрішній документ, що визначатиме правила та умови такої індексації.

Це цілком відповідатиме нормам Кодексу законів про працю України, де зазначено, що підприємства за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові, порівняно з законодавством, трудові та соціально-побутові пільги для працівників (ст. 91).

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді