Чи можна під час воєнного стану забронювати сумісника

З 31 січня 2023 року діє новий порядок бронювання працівників на період мобілізації та на воєнний час

 

image66

Новий порядок бронювання працівників під час війни

Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану затверджений постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — Порядок № 76).

Щоб забронювати працівників, органи державної влади, інші державні органи подають на погодження Генштабу ЗСУ (СБУ, Службі зовнішньої розвідки) списки за відповідними сферами управління, галузями національної економіки, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями в паперовій та/або електронній формі (дод. 1 до Порядку № 76) разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних (дод. 2 до Порядку № 76) (п. 4 Порядку № 76).

У Списку військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, не вказують інформацію щодо того, чи це основний працівник, чи сумісник (дод. 1 до Порядку № 76).

Працівник — це особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов’язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом) (ст. 1 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-ХІІ).

Сумісництвом вважають виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи (ч. 1 ст. 102-1 КЗпП).

Отже, працівника-сумісника також можна забронювати на період мобілізації та на воєнний час відповідно до Порядку № 76. Таку позицію підтверджує й лист Мінекономіки від 13.02.2023 № 2704-12/5941-09.

Олена Петровська

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57610

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
117940

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
87275

Наказ про звільнення сумісника

Звільнення з роботи працівника-сумісника здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених законодавством.
67683

Сумісництво: особливості роботи й оформлення

Робота за сумісництвом є правом працівників підприємств, установ, організацій. Сумісництво — це вид організації праці. Які особливості роботи за сумісництвом, специфіка оплати праці сумісників, роз’яснюємо у статті.
218316

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді