Статус е-лікарняного: пояснення від ПФУ

Допомагаємо розібратися в роботі з листками непрацездатності

image22

Зміни в оплаті лікарняних у 2023 році

Роботодавці можуть працювати з електронним листком непрацездатності на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.  При цьому е-лікарняний може мати різні статуси в системі.

«Закритий»

Це статус з дня відкриття е-лікарняного в Електронному реєстрі листків непрацездатності. Кошти за лікарняним з таким статусом не нараховують. Цей статус змінюється на «готово до сплати» через сім днів після:

  • закриття — для лікарняних з тимчасової непрацездатності;
  • відкриття — для лікарняних з вагітності та пологів

Статус може змінитися і раніше, проте роботодавцеві слід дочекатися кінця семиденного терміну, адже, можливо, за цей час до лікарняного внесуть зміни. 

 «Готово до сплати»

Статус означає, що з таким листком непрацездатності можна працювати і за ним можуть нараховувати кошти. Роботодавець повинен на вебпорталі електронних послуг ПФУ сформувати та надіслати заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги.

«Помилково сформований» 

Цей статус означає, що в медичному висновку, на підставі якого сформували лікарняний, були помилки. Виплати за такими листками непрацездатності не проводять. Тим часом впродовж семи днів лікар створює коректний медичний висновок, і тоді формується новий е-лікарняний. 

«Недійсний»

Цей статус означає, що е-лікарняний був створений на підставі медичного висновку за іншою категорією (період непрацездатності при цьому не виходить за межі періоду непрацездатності за раніше створеним лікарняним). 

«Оплачений»

Е-лікарняний отримує цей статус після того, як страхувальнику на спеціальний рахунок надійдуть кошти для здійснення виплат застрахованій особі.

Зауважимо, відкриття е-лікарняного відбувається автоматично в Електронному реєстрі листків непрацездатності після того, як лікар створює відповідний медичний висновок. Електронний листок непрацездатності можна знайти в кабінеті страхувальника на вебпорталі ПФУ.

За матеріалами Пенсійного Фонду України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм роботи з е-лікарняними на порталі ПФУ

Електронний лікарняний — це формат лікарняного листа, який оформлюється виключно в електронному вигляді та передається безпосередньо до Пенсійного фонду України. Як роздрукувати електронний лікарняний? Як перевірити електронний лікарняний? Усе стосовно е-лікарняних — у статті.
12191

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
483060

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
48431

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
80109

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді