Профспілки стали на захист 8 березня та 1 травня

ФПСУ відреагувала на резонансний законопроєкт

Профспілки стали на захист 8 березня та 1 травняФедерація профспілок України долучилася до публічної дискусії щодо оновлення календаря державних свят, яке було запропоноване законопроєктом № 9009. Йдеться, зокрема, про скасування 8 березня, а також 1 та 9 травня.

Святкові і неробочі дні в Україні

У ФПСУ зауважили, що підтримують відзначення днів народження Тараса Шевченка та Лесі Українки, а також святкування дня матері. Водночас профспілки категорично виступили проти сприйняття 8 березня та 1 травня як рудиментів комунізму. 

Профспілки стали на захист 8 березня та 1 травня Більше про вихідні дні в березні

Так, Міжнародний жіночий день (Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир) вперше почали відзначати у США у 1909 році, а ООН визнало цю дату на міжнародному рівні у 1977 році. При цьому головна функція 8 березня — фокусування уваги на проблемах гендерної рівності, сексизму, репродуктивних проблем та насильства щодо жінок.

Що ж до 1 травня, то на території України його почали відзначати ще в 1890 році у Львові, і це свято також має яскраво визначений соціальний та правозахисний характер. Таким чином, повязувати цю дату лише з радянською спадщиною недоречно, тим паче що у 2017 році 1 травня перейменували на День праці (замість Дня міжнародної солідарності трудящих), щоб деконструювати радянські наративи. 

У Федерації профспілок також наголосили, що і 8 березня, і 1 травня є державними в усіх країнах Європейського Союзу, а, отже, мають важливе значення для передових демократій.

Зрештою, ФПСУ закликала до системного, а не точового підходу під час упорядкування державних свят.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44104

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33161

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22084

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді