Суспільно корисні роботи під час воєнного стану: що потрібно знати?

Деякі категорії не мобуть бути залучені до такої діяльності

image13

🖺Воєнний стан: тривалість і підстави. Шпаргалка

До суспільно корисних робіт під час воєнного стану заборонено залучати такі категорії громадян: 

  • малолітні діти;
  • діти віком від 14 до 15 років;
  • жінки, які мають дітей віком до 3 років;
  • вагітні жінки (якщо виконання таких робіт може негативно вплинути на стан здоров’я).

Зауважимо, Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану дає таке визначення: 

Суспільно корисні роботи — види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення, а також не можуть бути пов’язані з підприємництвом або іншою діяльністю, спрямованою на одержання прибутку, та до яких належать роботи і послуги, що не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки. 

Згідно з нормативними документами, такі роботи може ініціювати військове командування або військова адміністрація, при цьому з кожним працівником укладається строковий трудовий договір та зберігається за ним попереднє місце роботи.

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді