Не можете виплатити розрахунок при звільненні? Скористайтесь поясненням експерта

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Пояснення надала провідний експерт з трудового законодавства Експертус Кадри Олена Петровська

Не можете виплатити розрахунок при звільненні? Скористайтесь поясненням експерта

 Роботодавець не відповідатиме за порушення, якщо доведе:

  • що порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили;
  • існує причинний зв’язок між порушенням та бойовими діями або обставинами непереборної сили.

Чи можна виплатити розрахунок при звільненні пізніше за заявою працівника

Роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (ст. 116 КЗпП) та провести з ним розрахунок у строки, визначені статтею 116 КЗпП (ст. 47 КЗпП).

Якщо підприємство веде господарську діяльність, а працівники виконують роботу, роботодавець зобов’язаний виплатити належні працівникові кошти. Відсутність коштів через те, що зменшилася кількість замовлень, впали обсяги продажів та інші подібні обставини — це нормальні ризики господарської діяльності. Така ситуація виникала у роботодавців і в мирний час, і під час карантину.

Увага!

У разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені статтею 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство повинно виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за 6 місяців (ч. 1 ст. 117 КЗпП).

Те, що працівник напише заяву, за якою погоджується отримати розрахункові кошти пізніше, не позбавляє його права звернутись до суду, щоб стягнути з підприємства заборгованість з виплати зарплати та середньомісячний заробіток за час затримки розрахунку при звільненні, але не більше 6 місяців.

Держпраці перевіряє, чи виплачує підприємство:

  • в день звільнення всі суми, що належать працівнику при звільненні;
  • середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку належних звільненому працівникові сум у день звільнення, якщо роботодавець не виплатив їх з його вини та відсутній спір про їх розмір.

Детальніше про законодавче обґрунтування читайте у консультації.

Актуальна тема:

Коли суди розглядають такі справи, беруть до уваги існування форс-мажорних обставин та можуть відмовити у стягненні середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (ознайомтеся з прикладами з судової практики).

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16341

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126408

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді