Робота за кордоном: законами якої країни керуватися?

Держпраці пояснила, коли право України поширюється на трудові відносини за її межами

Робота за кордоном: законами якої країни керуватися?

Кодекс законів про працю України передбачає, що трудові відносини громадян, які працюють за межами своєї держави, визначає Закон України «Про міжнародне приватне право». Це стосується і громадян України, які працюють за кордоном, і тих іноземців, які працюють на підприємствах України.

10 змін у працевлаштуванні іноземців

Так, зазвичай трудові відносини регулюються законодавством тієї держави, де особа працює (якщо закони чи міжнародні договори не передбачають іншого).

Право України застосовують для регулювання трудових відносин громадян України, які працюють за кордоном, у таких ситуаціях:

  • робота у закордонних дипломатичних установах України;
  • укладено трудовий договір з роботодавцями (фізичними або юридичними особами України) про виконання роботи за кордоном — зокрема, у відокремлених підрозділах (якщо це не суперечить законодавству держави, де виконується робота).

Також законодавство чи міжнародні договори можуть передбачати й інші випадки.

Держпраці надала пояснення щодо визнання документів, виданих уповноваженими органами іноземних держав. І, якщо законодавство не передбачає іншого, для визнання таких документів потрібна їх легалізація.

 Зокрема, легалізація потрібна для документів, що засвідчують:

  • освіту (диплом, атестат і т.д.);
  • цивільний стан (документи з органів РАЦСу: свідоцтвл про народження, шлюб і т.д.);
  • страховки, довідки, довіреності, судові рішення;
  • матеріали по цивільних, сімейних і кримінальних справах;
  • документи юридичних осіб (довідка з податкової інспекції, свідоцтво про реєстрацію ФОП, свідоцтво про право власності, сертифікат про реєстрацію товарного знаку, свідоцтво про сплату єдиного податку і т.д.).

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Відпустки — 2024», який відбудеться 20 червня. Спікер — шеф-редактор Експертус Кадри Ірина Житкова

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Відпустки — 2024

шеф-редактор Експертус Кадри

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення трудового законодавства

Відповідальність за порушення трудового законодавства є основним у правовому регулюванні трудових відносин. Які види відповідальності за порушення трудового законодавства встановлює вітчизняне законодавство? Як уникнути штрафів за порушення трудового законодавства? Усе щодо відповідальності за порушення законодавства про працю — читайте у статті
203

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
13294

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9757

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
19524

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді